Новината за новата ваксина на Pfizer и BioNTech с 90-процентна

...
Новината за новата ваксина на Pfizer и BioNTech с 90-процентна
Коментари Харесай

Това е семейството, донесло надежда на цялото човечество

 Новината за новата ваксина на Pfizer и BioNTech с 90-процентна успеваемост против COVID-19 възроди очакванията на света за намиране на лек против смъртоносната болест. Зад откритието обаче стоят денонощните старания на двама лекари – Угур Шахин и Йозлем Туречи, семейство обвързвано от любовта си към изследователската работа в медицината, написа в. " Дейли мейл ".

Шахин основава две мултимилионни компании, едната от които -  BioNTech, създава новата ваксина. Описван като извънредно непретенциозен 55-годишният доктор, който към момента избира да кара колело до работа,  и брачната половинка му в този момент са приветствани като " екипът фантазия " зад намирането на лекуване против ковид.

Д-р Шахин е роден в Турция, само че израства в Германия, където родителите му работят в цех на " Форд ". Той учи медицина и получава професорска купа, като демонстрира интерес към изследователската работа в региона на имунотерапията. Шахин работи  в академични лечебни заведения в Кьолн и Хомбург, където при започване на академичната си кариера среща своя сътрудник имунолог Йозлем Туречи. Така медицинските проучвания в региона на онкологията и имунологията стават споделена пристрастеност.

Йозлем е щерка на турски доктор, емигрирал в Германия. В едно от ранните си изявленията тя споделя, че даже в деня на сватбата си двамата със брачна половинка й отделили време за работа в лабораторията. Учените преглеждат  имунната система като евентуален съдружник в битката с рака и се пробвали да подходят самостоятелно към неповторимата генетична конструкция на всеки израстък.

Така през 2001 година основават Ganynmed Pharmaceuticals – компания, чиято цел е да създаде антитела против рака. Д-р Шахин по това време е професор в университета в Майнц, само че в никакъв случай не се отхвърля от преподавателската си активност, която върви редом с проучванията. През 2016 година той продава Ganynmed на японската Astellas за 1,4 милиарда $.

През 2008 г. семейството основава BioNTech, чиято цел е да се насочи към по-широкоспектърни лекарства за лекуване на рака. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс  влага 55 милиона $ в компанията, която работи и по стратегии за лекуване на HIV и туберколоза.

Колеги на Угур Шахин го разказват като спокоен и овладян мъж, който заобикаля да ревизира цената на акциите на компанията си и вместо това избира да чете научни списания. Той и брачната половинка му са в класацията на 100-те най-богати германци съгласно в. " Велт ам Зонтаг ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР