Новината за арестувания за тероризъм 16-годишен ученик бързо се разпространи

...
Новината за арестувания за тероризъм 16-годишен ученик бързо се разпространи
Коментари Харесай

Училищните психолози не са подготвени да разпознават радикализацията

Новината за задържания за тероризъм 16-годишен възпитаник бързо се популяризира от сутринта, само че не сътвори напрежение в Пловдив. Стана ясно обаче, че учебните психолози и педагогичен съветници не са готови да разпознават ранните сигнали за радикализация на един младеж.

Пловдив

От Регионалното ръководство по образованието в Пловдив отхвърлиха изрично да посочат в кое учебно заведение учи 16-годишният възпитаник. Началникът на инспектората Иванка Киркова сподели, че е в непрекъсната връзка с полицията и когато има съответно създадени ограничения за работа с момчето, незабавно ще стартира работа с него. Имат подготвеност да привлекат и външни експерти - психолози, които да се включат към екипите на Детска педагогическа стая.

Директорите на две от елитните гимназии обявиха за Българска национална телевизия, че досега не са осведомени от службите, че съответното дете учи при тях. Те чакат това да се случи при започване на идната седмица.

Стана ясно още, че в учебните заведения досега не са се сблъсквали с този проблем. Категорични са обаче, че психолозите и педагогическия консултант работят със стотици деца и в случай че няма съответен сигнал от другари или близки няма по какъв начин да се заловен индикации за рекрутиране от терористична организация да вземем за пример.

Специалистите нямат създадена методика, по която биха могли да разпознаят сходни отклоняване в държанието. В началото на всяка образователна година се прави наложителен тест по отношение на насилието в учебно заведение, само че в него няма въпроси свързани с тероризъм и радикализация. По свое убеждение всеки психолог може да прави и други контролни проби, с цел да преценя настроенията в учебната среда. Някои учебни заведения работят превантивно с прокурори, които коментират на децата заплахите в интернет мрежата. Това е за в този момент от Пловдив, продължаваме да следим развиването на случая.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР