Новината от седмицата в сферата на медиите е, че Европейската

...
Новината от седмицата в сферата на медиите е, че Европейската
Коментари Харесай

Това е милионерът, който купува bTV

 Новината от седмицата в областта на медиите е, че Европейската комисия позволи на фонда на чешкия милиардер Петр Келнер - PPF, да придобие компанията притежател на bTV - Central European Media Enterprises (CME), написа " Труд ". Европейска комисия утвърди без условия придобиването на CME от страна на PPF Group, а самата медийна компания разгласи публично, че договорката ще бъде завършена след една седмица - на 13 октомври.... Както се споделя, честито на сътрудниците! 

Процесът по придобиване на съдебномедицинска експертиза от страна на Келнер стартира, откакто Комисия за защита на конкуренцията провали договорката на чешкия милиардер на “Нова броудкастинг груп " на стойност 185 млн. евро. Освен bTV, в съдебномедицинска експертиза влизат още малките екрани в Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Обявената преди година цена на придобиването на съдебномедицинска експертиза бе,1 милиарда. Какво значи това за медийния пазар у нас? Никой не знае. Келнер е богат, тъй като знае по какъв начин да дели най-вече на едно. Важно е също какво ще се случи и с публицистиката bTV.

“За моето потомство свободата, трудолюбието, предприемачеството и зачитането на традициите са главните правила, върху които сме формирали своите възгледи и настройки. Това са и полезностите, които ни дадоха опция да изградим своя бизнес и да изградим компании по целия свят - написа Келнер в уводното слово в годишния доклад на PPF за 2019-а и прибавя - Съвременното западно общество и по-специално Европа, от ден на ден се преобладават от идеологията на самостоятелните искания, егалитаризма и релативизацията на обичайните полезности. Съвременните идеологии са склонни да лимитират свободата, творчеството и сериозното мислене. Но имам вяра, че чешкото общество, което обичайно разчита най-вече на уменията и усърдието на локалните хора, ще оцелее в подобен свят. В PPF желаеме да допринесем за това. "

Въпреки че в Европа Петр Келнер получи позволението за покупката на медийния колос, в Съединени американски щати настроенията са разнообразни. Сенатор Марко Рубио изиска в края на февруари от администрацията на президента Тръмп да преразгледа последствията за националната сигурност на Съединени американски щати от плануваната продажба на мажоритарния дял от CME. Неговото главно съмнение е, че чехът е проводник на китайските ползи на Запад. “Най-странно е, че дъщерното сдружение на PPF, Home Credit, нае компания за връзки с обществеността за 2000 часа работа, отдадена на манипулиране на удобното чешко публично мнение към Китай. Тази работа включва шпиониране на чешки политици, напън върху медиите да отдръпват новинарски публикации, критикуващи Китай, и основаване на нов мозъчен концерн Sinoskop, който да наеме пристрастни анализатори, които да повлияят на публичния спор. И най-после, обърнах внимание, че PPF към този момент употребява предстоящото придобиване на чешките медии на CME, с цел да сплаши чешките медии и политици в безмълвие ", написа Рубио.

Самият Келнер разгласи, че сенаторът е измамен от локален политик, който цели да навреди на бизнеса му. Какво действително ще се случи с bTV - следва да научим от постовете във фейсбук на възторжени, възмутени или напуснали сътрудници. Все отново да изчакаме до първата заран и да забележим дали индивидът пставен на 81-о място по благосъстояние в света (с,5 млрд.) ще влага в огромното бъдеще или ще постави ръце на вимето и хомот на врата. Кой ни идва на посетители? Петр Келнер е роден през май 1964 година в чехословашкия град Ческа Липа. Бизнесменът се пробва да не загатва произхода си нито в бизнес документи, нито в многочислени изявленията. След това приключва икономическо учебно заведение в Либерец, а през 1982-а се мести в Прага в Пражкия стопански университет. След като приключва университета през 1986 година, Келнер стартира работа като помощник в държавната корпорация “Стройимпорт ". Доставката на задгранично съоръжение е добра област за кариера в социалистическа страна.

След измененията през 1989-а Келнер се залавя с частен бизнес и през 1990 година към този момент е главен вносител за страната на машини и консумативи на компанията за фотокопирна техника Ricoh. Масовата приватизация на държавни предприятия с бонове в Чехословакия през 1991 година му отваря нова опция и дружно с сътрудници от бизнеса с офис-консумативи основават PPF - Първи приватизационен фонд. Само за първата година на съществуването си, фондът съумява да притегли голям брой вложители, с чиито капитали закупува активи на над 200 компании и предприятия, с номинална стойност над 5 милиарда чешки крони. До средата на първото десетилетие на века, PPF ръководи активи на стойност над 10 милиарда евро, като през 2007 година чистата облага на фонда възлиза на 244 млн. евро. Възходът на компанията и Келнер не престават и до през днешния ден, като него даже и коронавирусът не съумя да повали.

Необяснимата обич на Пекин  

Регистрираната в Холандия компания за потребителски заеми Home Credit на Келнер е измежду най-големите лихвари в... Китай. Home Credit Consumer Finance (China) е първата извън-небесно-имперска компания, която получава разрешение за 100% задгранична благосъстоятелност на капитал. Традицията е това да се случва взаимно с страната или посочена от страната частна компания. PPF участва на китайския пазар още от 2004 година Без подозрение Петр Келнер получава особено отношение от Пекин. Например през 2016-а дъщерната на PPF компания “О2 " стартира обща активност с China Telecom Europe за коопериране в региона на мобилния роуминг и “други стратегически сфери ".

Имах съмнения за него

" Признавам, че имах съмнения по отношение на Петр Келнер, тъй като има бизнес в Русия. Но направих информации тук там и разбрах, че този човек не инцидентно е най-богатият в Централна и Източна Европа. Има необикновен бизнес усет. Стана ми приветлив, сега в който не му разрешиха за придобие Нова ТВ от Комисия за защита на конкуренцията. Защото можете нищо да не знаете, само че сега в който на най-големия предприемач в Централна и Източна Европа не му разрешават да придобие Нова ТВ значи има голям проблем и той е най-хубавият вид ". - Илиян Василев, някогашен дипломат в Москва (през 2019)

Политиците са зад него

" PPF постоянно се е занимавала с контролиран бизнес, поради което поддръжката на политическата сцена постоянно е била значима. Три имена на политици стоят дружно зад тила на Келнер. Вацлав Клаус даде подтик на чешката приватизация, на която Келнер беше отличният образец. Сега милиардерът се грижи за някогашния общественик, като спонсорира дейностите на института му. Финансовият министър Иван Кочарник изигра основна роля в приватизирането на “Ческе пожиштовна " в ръцете на PPF. Топ-лобистът на Келнер е някогашният министър на информатиката в две държавни управления Владимир Млинар. Разказват се фантастични истории за въздействието на PPF върху политиката. " - Адам Юнек, чешки публицист

Пълномощник на Китай

" Чешкият покупател (на CME/bTV), PPF Group и нейният основен изпълнителен шеф Петр Келнер, имат опит да работят като пълномощници на Китай в Чешката република. Приблизително една трета от облагите на групите PPF идват от самостоятелния бизнес с кредитиране на дъщерно сдружение Home Credit в Китай. Този политически нерешителен бизнес разчита на лиценза за небанкови заеми на китайското държавно управление. Следователно, господин Келнер и неговите компании поддържаха злокачествените действия на Китай в чужбина. " - Марко Рубио, сенатор на САЩ
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР