Новината идва, след като през март Съдът на Европейския съюз

...
Новината идва, след като през март Съдът на Европейския съюз
Коментари Харесай

Върховният административен съд върна делото за замърсяването от ТЕЦ ”Марица изток 2”

Новината идва, откакто през март Съдът на Европейския съюз (СЕС) постанови, че България нарушава европейското законодателство, като разрешава на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " да замърсява със серен диоксид. Тогава Съд на Европейския съюз наложи на българския съд да преразгледа свое по-ранно решение, с което замърсяването от централата се неглижира.

 

С решението си от понеделник Върховен административен съд анулира отсъждането на Административния съд - Стара Загора, който по-рано не видя проблем с разрешителното на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", и връща делото за ново разглеждане. Въпросното позволение разрешава на ТЕЦ-а да не съблюдава понижените пределно възможни правила за изхвърляне на серен диоксид и живак.

 

" Разрешителното на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " е горещият картоф, който всички институции си трансферират ", написаха в своя позиция от организация " Грийнпийс ". Оттам прибавиха, че връщането на делото към старозагорския съд съставлява отвод на Върховен административен съд да вземе решение всъщност.

 

" Липсата на решение по същината на проблема значи, че в това време Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ще продължи да се възползва от изключението от нормите за замърсяване въздуха, което ѝ разрешава да отделя серен диоксид близо два пъти над допустимото и живак – над четири пъти ", означават от организацията.

 

" Решението на висшия ни съд е крачка обратно за отбраната на правото на чиста околна среда. При ясните инструкции на Съда на Европейски Съюз и томовете правосъдни бумаги, събрани по делото, е учудващо, че Върховен административен съд търси още доказателства, вместо да вземе окончателното решение ", разяснява юрист Регина Стоилова.

 

Дотук се стигна, откакто през 2018 година Изпълнителна организация по околната среда актуализира комплексното позволение на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".

 

Впоследствие съдружие " За земята - достъп до правораздаване " подаде тъжба, защото съгласно тях при издаването на разрешителното не са взети поради редица ограничения и условия, а отсрочката за покриването на нормите за замърсяване не може да е безсрочна.

 

Административният съд в Стара Загора обаче отхвърли жалбата на екоорганизациите и делото стигна до Върховен административен съд, който от своя страна насочи питане до съда на Европейския съюз.

 

През март съдът на Европейски Съюз излезе с разпореждане, че България нарушава европейското законодателство, като разрешава на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " да замърсява със серен диоксид.

 

Според Съд на Европейския съюз централа работи в прорез с екологичните правила, без крайни периоди или проект за справяне с нездравословните излъчвания.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР