Новината дойде малко повече от час, след като губернаторът на

...
Новината дойде малко повече от час, след като губернаторът на
Коментари Харесай

ЧВК Вагнер контролира военни обекти във Воронеж, руската армия удари по въздух техен конвой

Новината пристигна малко повече от час, откакто губернаторът на Воронеж Александър Гусев заяви,  съветските въоръжени сили водят " нужните оперативно-бойни мероприятия ".

По-късно Гусев заяви и за огромен пожар в склад за гориво, с който се борят над 100 пожарникари. На един от популяризираните видеоклипове се вижда по какъв начин малко преди мощна детонация прелита хеликоптер.

Пригожен заяви, че съветски военни хеликоптери са разкрили въздушна офанзива против боен ескорт на " Вагнер ". Това се е случило на автомагистрала М4 край Воронеж, заяви Ройтерс.

РИА " Новости " съобщи, че автомагистрала " Дон ", която е най-прекият път от Ростов през Воронеж за Москва, е била затворена по предписание на локалните управляващи в правите през Воронежка и прилежащата Липецка област.

В столицата Москва, в Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична интервенция.

" В Москва няма ограничавания за влизане и излизане от града ", заяви кметът на съветската столица Сергей Собянин през днешния ден в изказване, публикувано в неговия формален канал " Телеграм ", съобщи ТАСС.

" Излизат редица информации, че придвижването в посока отвън града, както и в него, е прекратено. Това не дава отговор на действителността. Във връзка със засилените ограничения по осъществяване на верификационни действия е допустимо да зародят усложнения с напредването на транспортните средства. Няма никакви наложени ограничавания обаче за влизане и излизане от Москва ", съобщи градоначалникът.

Освен това Собянин помоли московчани да се доверяват единствено на публични източници на информация. " Призовавам ви да продължите да пазите успокоение - в името на нашето единение и публичната консолидация ", добави Собянин.

Междувременно московският департамент по превоза заяви, че краткотрайно се прекратява придвижването по река Москва , а работата на кейовете е лимитирана.

Властите в Краснодар обявиха, че не се възнамерява затваряне на Кримския мост. Движението по него сред Кубан и Крим продължава да се прави в естествен режим, прецизират от държавното ръководство на пътищата.

Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев сподели, че ситуацията в района не изисква въвеждането на спомагателни ограничаващи ограничения. " Ситуацията се намира под цялостен надзор ", написа той в " Телеграм ".

В обръщението си към нацията сутринта президентът Владимир Путин призна, че обстановката в Ростов остава комплицирана и работата на гражданските и военните управляващи там е блокирана. Кореспондент на Ройтерс удостовери, че центърът на Ростов, който бе център на командването на съветските военни интервенции в Украйна, в този момент е ангажиран от бойци на " Вагнер " с танкове и бронирани машини.

Путин дефинира дейностите на " Вагнер " като незаконна случка, само че началникът на компанията Евгений Пригожин отхвърли апела да постави оръжие. Чеченският водач Рамзан Кадиров, който се разгласи в поддръжка на Путин, заяви, че войските му се придвижват към " зоните на напрежение ", с цел да защитят съветската " държавност ".

Властите в Липецк, на пътя към Москва, стягат ограниченията за сигурност. Няма сведения за въоръжени конфликти, с изключение на изказванията на медии, свързани с Пригожин, за свален военен хеликоптер. Няма мнения и от въоръжените елементи като " Росгвардия ", които началникът на " Вагнер " прикани за поддръжка против министерството на защитата.

Лидерът на чеченците Рамзан Кадиров разгласи, че е подготвен да помогне на управляващите да се оправят с протеста.

Междувременно постройката на компанията " Вагнер " в Санкт Петербург беше отцепена от чиновници на силовите структури. На входа дежурят сътрудници на полицията и на Руската армия. Към мястото се насочиха и публицисти.

Снимка: БТА

Пригожин е упрекнат в опит за въоръжен бунт. По-рано той разгласи в оповестено видео, че се намира в щаба на Южния боен окръг в Ростов на Дон и неговите сили управляват всички военни обекти в града. Ройтерс заяви, че " Вагнер " е открила надзор и в град Воронеж.

Пригожин предприе тези дейности, откакто упрекна съветското военно управление, че е наредило удар в тила на хората му в Украйна. Министерството на защитата се обърна към бойците с изказванието, че " те са били подведени и въвлечени в незаконна случка " и ги прикани да се свържат с представители на формалните структури като подсигурява сигурността им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР