Новината дойде като гръм от ясно небе: на 19 август

...
Новината дойде като гръм от ясно небе: на 19 август
Коментари Харесай

Като гръм от ясно небе: как августовският пуч доведе до края на СССР


" Новината пристигна като гръм от ясно небе ": на 19 август 1991 комунистически хардлайнери желаят да сложат завършек на промените на Горбачов. Пучът има за цел да спре разпада на Съюз на съветските социалистически републики, само че в последна сметка реализира тъкмо противоположното.

„ Разбира се, че бяхме разтревожени. Всички изпитваха паника. Само си представете: седиш си край моста на река Москва и внезапно около теб минава танк “, спомня си Наталия, която в тези години е била на 40. На това място край Белия дом, както в Москва назовават държавната постройка, преди 30 години се разиграват трагичните подиуми на опита за държавен прелом, който в последна сметка маркира.

Когато танковете излязоха по улиците на Москва

В ранните часове на 19 август 1991 държавната телевизия оповестява, че вицепрезидентът Генадий Янаев с указ е назначен за държавен глава на Съюз на съветските социалистически републики. повече не можел да извършва отговорностите си - по здравословни аргументи.
Редакцията предлага
В нощта против 19 август дребна група консервативни функционери на Комунистическата партия взема решение да постави завършек на реформаторските старания на Горбачов. По това време руският началник се намира на полуостров Крим, където прекарва отпуската си. Именно там Горбачов е арестуван от пучистите.

Политиката на Горбачов за " публичност " и " перестройка " - т.е., за дълбоки промени на руския строй, среща въодушевена поддръжка и утвърждение на Запад. Цари атмосфера на промени и взаимно доближаване сред Изтока и Запада. В самия Съветски съюз обаче царува рецесия, в това число изострен дефицит на храни.

" Беше времето на перестройката, в обществото кипяха разнообразни настроения “, спомня си Наталия. „ Но като цяло обстановката беше релативно постоянна. Затова новината за пуча пристигна като гръм от ясно небе. Никой нищо не знаеше, никой не беше квалифициран за подобен процес на събитията. Изненадата беше голяма, беше по-силна даже от страха “, споделя Наталия.

Но когато танковете излизат по улиците на Москва, хората всеобщо се стичат, стартират да издигат барикади, да образуват човешки вериги, да поставят цветя в дулата на оръдията, да раздават пелмени на бойците.

Цветя в дулото на танковото оръдие

" Това беше моментът, в който мнозина си споделиха: в този момент или в никакъв случай. Сега мога да съм свободен, в този момент мога да се боря за правата си, в този момент мога да взема нещата в свои ръце “, спомня си историкът Алексей Меркиш, който в тези години е бил студент.

Краят

Войниците последователно стартират да се побратимяват с стачкуващите и по този начин единствено три дни по-късно на опита за прелом е комплициран край. Горбачов се завръща назад в Москва, само че властта му се изплъзва вечно. Новият мощен човек е към този момент Борис Елцин, който изпъква с решителната си позиция против пучистите.

Не след дълго настава това, което опитът за прелом в действителност желае да осуети - Съветският съюз се разпада дефинитивно. И до през днешния ден доста от тогавашните руски жители считат Горбачов за гробокопача на Съюз на съветските социалистически републики. А Путин даже назова разпада му " най-тежката геополитическа злополука на века ".

*****

Разгледайте и тази фотогалерия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР