Новината, че има дефлация, не ни казва много. Това е

...
Новината, че има дефлация, не ни казва много. Това е
Коментари Харесай

Хампарцумян: Цените няма да се върнат на нивата от преди 2 години

Новината, че има дефлация, не ни споделя доста. Това е механически параметър сега, който е в границите на няколко месеца. Трябва да забележим дали това е наклонност. Едно от нещата, които обаче ни споделя е, че темповете на годишната инфлация се забавят. Това евентуално се дължи на сезонни фактори. Сега примерно плодовете и зеленчуците са по-евтини по отношение на зимата. Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” по NOVA банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му може да се чака, че темповете на инфлация да спаднат на годишна база. „ Но не може да чакаме, че цените на стоките ще се върнат там, където бяха преди две години. Инфлацията ще се задържи едноцифрена за задоволително дълго време, само че тя ще е от порядъка на 4-5 %. Има си инфлационни процеси. Заплатите се гонят с инфлацията. Усилията да се укроти инфлацията са сполучливи. Тя се поражда от това, че има повече пари на пазара, в сравнение с артикули и услуги, които тези пари ще купят. И балансирането на това нещо е развой, който не би трябвало да се случва внезапно, тъй като това значи рецесия ”.

Според него единственият вид е заплатите да се сдържат, до момента в който всички чакат още едно покачване на лихвите от страна на Европейската централна банка, като се внимава това да не сътвори проблеми на южноевропейските страни в изплащането на техните задължения.

„ Повишаването на лихвите от ЕЦБ към този момент се отразяват в България. Лихвите са релативно ниски поради конкуренцията сред банките. Новите заеми са по-скъпи. Старите – според от изискванията, са може би по-изгодни. В момента се чака покачване на лихвите по депозитите и заемите. Всички чакат у нас кой ще мигне първи “, акцентира той. Според него лихвите по новите заеми няма да се покачат внезапно, заемите няма да станат недостъпни, само че всички би трябвало да са по-консервативни, когато ги дават и когато ги употребяват.

Банкерът счита, че таксите им порастват, тъй като се вкарват все по-добри услуги, които са разполагаем 24 часа в денонощието седем дни седмично. „ Плащаме повече, за по-голямо улеснение “, заключи той.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР