Новината, че администрацията на Доналд Тръмп обмисля да обяви извънредно

...
Новината, че администрацията на Доналд Тръмп обмисля да обяви извънредно
Коментари Харесай

Тръмп ядоса правните експерти с идеята си за извънредно положение

Новината, че администрацията на Доналд Тръмп обмисля да разгласи изключително състояние за да се прескочи Конгреса и да обезпечи финансиране за стената по границата с Мексико, ядоса правните специалисти. Те даже предвидиха, че един подобен евентуален ход ще бъде оборен в съда, предават международните медии.

„ Обмисляме изключителното състояние, тъй като имаме изключителна обстановка в страната “, съобщи Тръмп през уикенда и посочи, че би предпочел Конгресът да утвърди 5-те милиарда $ финансиране за стената. Въпреки това той увери, че сигурно би могъл да разгласи изключително състояние и да построи стената „ доста бързо “.

Един подобен ход на американския президент би представлявал забележителна ескалация на настоящото сега отчасти затваряне на американското държавно управление, което продължава към този момент три седмици.

Възможното решение на Тръмп да разгласи изключително състояние сигурно ще провокира вълна от правни оспорвания дали президентът има право на подобен ход, защото не е несъмнено доколко неналичието на ограда с Мексико заплашва националната сигурност на Съединени американски щати.

„ Проблемът за администрацията на Тръмп е, че граничната сигурност е фундаментален въпрос за правоприлагането, който не изисква използването на войска “, счита Тод Харисън, специалист по бюджет за защита, работещ в американският тинк-такнк Център за стратегически и интернационалните проучвания. „ Затова мисля, че ще бъдат на несигурна правна почва, когато се опитат да употребяват пълномощията при изключително състояние по този метод и съвсем сигурно нещата ще завършат в съда “, прибавя той.

Сенатор Джак Рийд, представител на опозиционната Демократическа партия в Сенатската комисия за въоръжените сили, също счита, че би било несвоевременно Тръмп да употребява изключителното състояние. „ Не сме във война с Мексико и препоръчаната гранична стена не е от основополагащо значение. Най-новата Национална тактика за защита на Пентагона не загатва южната граница като приоритет за националната сигурност “, изяснява той.

Председателят на Комисия за въоръжените сили към Камарата на представителите на Конгреса Адам Смит също дефинира евентуалния ход на американския държавен глава като „ огромна неточност.

Засега не е ясно дали Тръмп в действителност ще разгласи военно състояние. Въпреки че преди средносрочните избори той изпрати бойци по южната граница с Мексико – ход, който беше разгласен от критиците му като политически стимулиран, президентът дефинира обстановката като „ изключителна обстановка “, само че по този начин и не подписа формален декрет. Сега обаче президентът е все по-целеустремен да постави завършек на затварянето на американското държавно управление, без да наподобява, че се е пречупил и отказал от стената./economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР