Нови врътки с цената на природния газ – стойността на

...
Нови врътки с цената на природния газ – стойността на
Коментари Харесай

Газът по-евтин сега, през април скача с 16.5%

Нови врътки с цената на природния газ – цената на синьото гориво през март ще бъде 28.64 лева./мВтч (без добавките за достъп, транспорт, данък и ДДС), реши Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на закрито съвещание през днешния ден. Това е с към 5.5% по-малко спрямо актуалните 30.39 лева./мВтч, само че през април внезапно ще нарастне.
Промяната няма да се отрази на парното и тока, защото техните цени бяха избрани на доста по-високи от пазарните равнища още на 1 юли 2020 година и действително цяла зима потребителите заплащат повече макар по-евтиния природен газ, напомня „ Капитал”.
Според изпълнителния шеф на "Булгаргаз " Николай Павлов от декември насам цените на петрола на интернационалните пазари са нарастнали с 38% заради увеличеното ползване вследствие на възобновяване на пазарите и въздействието на ограничавания рандеман. А точно котировките на петрола са част от формулата, по която се дефинира цената на съветския газ за България.
Още преди седмица на откритото съвещание за цените в КЕВР Павлов посочи, че упованията на публичния снабдител са, че цените през март 2021 година ще бъдат с 15-16% по-ниски от равнищата на газовите хъбове в Западна Европа, защото "Булгаргаз " ще предлага количества и от хранилището в Чирен и по контракта с азербайджанска компания, които са с по-ниски цени.
Намалението през март обаче ще бъде "наваксано " през април, когато се чака цената на газа внезапно да се увеличи до 33.41 лева./ мВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), или скок от над 16.65%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР