Нови ваксини срещу Covid са на път, тъй като вариантът „Ерис“ нараства

...
От Майкъл ЕрманНЮ ЙОРК (Ройтерс) – Нова ваксина срещу COVID
Коментари Харесай

От Майкъл Ерман

НЮ ЙОРК (Ройтерс) – Нова ваксина срещу COVID трябва да бъде пусната следващия месец, но здравни експерти и анализатори казват, че е вероятно да бъде прието хладнокръвно, въпреки че хоспитализациите от „Ерис“, вариант на формата Omicron на коронавируса, нарастват в цялата страна.

Някои експерти по обществено здравеопазване се надяват, че американците ще приветстват новата ваксина както биха направили инжекция срещу грип. Но търсенето на ваксината спадна рязко от 2021 г., когато тя стана достъпна за първи път и повече от 240 милиона души в САЩ, или 73% от населението, получиха поне една ваксина.

През есента на 2022 г. , до момента в който повечето хора са имали вируса COVID или ваксината, по-малко от 50 милиона души са получили ваксините.

Доставчици на здравни услуги и аптеки като CVS Health ще започнат следващия месец да предлагат ваксината, актуализирана за борба с версията на вируса Omicron, която доминира от миналата година.

Те ще се борят с намаляващата загриженост относно вируса, както и с умората и скептицизма относно достойнствата на тази ваксина, директор на фондация Kaiser Family от Survey Methodology Ashley Kirzinger каза.

„Служителите на общественото здравеопазване, ако искат да видят, че мнозинството от възрастните получават тези годишни ваксини, те ще трябва да изтъкнат пред американската общественост, че COVID не е Не е приключило и все още представлява риск за тях“, каза Кирзингер.

Основната причина, която ваксинираните хора посочиха в проучванията на KFF по-рано тази година, за да избягват годишните ваксини, беше, че вярваха, че имат защита от вируса поради предишни ваксини или инфекции, каза тя.

Производителите на ваксини срещу COVID-19 намалиха очакванията за кампанията за ваксиниране тази есен, като Pfizer – най-големият производител на иРНК инжекции с BioNTech – наскоро предупреди, че може да се наложи да намали работни места, ако не се справят добре. Неговият най-голям съперник, Moderna, призна, че търсенето може да бъде едва 50 милиона ваксини.

Миналата година продажбите на ваксини на Pfizer и Moderna надхвърлиха 56 милиарда долара в световен мащаб; анализаторите предвиждат около 20 милиарда долара за тази година.

Аналитикът на Jefferies Майкъл Йи каза, че не очаква есенната кампания да достигне миналогодишната.

„Вижте какво се случи миналата зима. Беше 50 милиона в САЩ и изглежда вероятно да е по-малко от това, като се има предвид, че тази година има по-малко безпокойство относно COVID, отколкото миналата година“, каза Ий.

ВАКСИНА СЛЕД ПАНДЕМИЯ

< p>Извънредната ситуация с COVID-а за общественото здравеопазване приключи през май и правителството прехвърли голяма част от задължението за ваксиниране на Америка на частния сектор. Над 1,1 милиона души в Съединените щати са починали от COVID, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Директорът на CDC Манди Коен каза миналата седмица в подкаст, че очаква снимките - които все още трябва да бъдат разрешени от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ и препоръчани от CDC - да бъдат пуснати през третата или четвъртата седмица на септември. Тя предложи американците да гледат на тези ваксини като на годишна мярка за защита, в съответствие с годишната ваксина срещу грип.

Както при грипа, Pfizer/BioNTech SE, Moderna и Novavax създадоха версии на COVID ваксина, за да се опитат да съответстват на варианта, който смятат, че ще циркулира тази есен. Изстрелите са насочени към XBB.1.5, подвариант, който е подобен на EG.5 и също така подлиния на все още доминиращия вариант Omicron.

Хоспитализациите, свързани с COVID-19, са нараснали с над 40% от последните ниски нива, достигнати през юни, но все още са с повече от 90% под пиковите нива, достигнати по време на епидемията от Omicron през януари 2022 г., според данни на CDC.

ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

Някои лекари предполагат, че годишните ваксини трябва да са насочени към възрастни хора и други хора с висок риск, за които е най-вероятно да имат тежки резултати, ако хванат COVID-19.

Dr. Уилям Шафнър, специалист по инфекциозни болести в университета Вандербилт и връзка с Консултативния комитет на CDC относно имунизационните практики, каза, че е възможно ACIP да направи по-слаба препоръка за по-млади, по-здрави хора. Това също може да повлияе на търсенето.

„Наистина ли децата трябва да получават този бустер?“ Шафнер каза. „Трябва ли средностатистическият човек без основно заболяване, който е по-млад възрастен, да получи тази ваксина или тази ваксина сега трябва да бъде по-насочена ваксина?“

CDC препоръча на децата да получат една доза от актуализираната ваксина от миналата година за тези на 6 и повече години.

Dr. Дейвид Булуер, специалист по инфекциозни болести в Университета на Минесота, каза, че според изследване, което е публикувал, хората, които са били подсилени, имат по-леки симптоми за по-кратко време.

„Когато погледнете какво можете направете, за да намалите продължителността на заболяването си, дори ако се разболеете, да бъдете подсилени ще бъде най-добрият начин да направите това“, каза той.

(Докладване от Майкъл Ерман; редакция от Каролайн Хюмър и Diane Craft)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР