Нови цени на винетките и тол таксите влизат в сила

...
Нови цени на винетките и тол таксите влизат в сила
Коментари Харесай

С 10% по-евтини винетки от 1-ви януари 2023 г.

Нови цени на винетките и тол таксите влизат в действие от 1 януари 2023 г, оповестяват от АПИ. Промяната е призната с Постановление №142 от 24 юни 2022 година за изменение на Тарифата за таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа.

Електронните винетки за транспортни средства до 3,5 тона поевтиняват с към 10%. Годишната винетка ще коства 87 лв., тримесечната винетка - 48 лв., месечната - 27 лв., седмичната - 13 лв., а уикенд винетката - 9 лв..

От АПИ прецизират, че електронни винетки, закупени през декември 2022 година , даже да са с интервал на активация след 00:00 часа на 01.01.2023 година, се калкулират на цените, важащи до края на актуалната година . Те са както следва - годишна винетка - 97 лева, тримесечна - 54 лева, месечна - 30 лева, седмична - 15 лева, уикенд винетка - 10 лева

АПИ регистрира доходи от пътни такси към края на ноември 2022 година в размер на 511 млн. лв.. Около 268 млн. лв. от постъпленията са от е-винетки, а от тол близо 243 млн. лв..

Очакваните доходи от пътни такси - е-винетки и тол, през 2023 година са към 800 млн. лева Прогнозите са близо 550 млн. лева от постъпленията да са от тол такси, които транспортните пътни средства над 3,5 тона заплащат за изминато разстояние. Около 250 млн. лева се предстоящите приходи от е-винетки.

Националното тол ръководство моли потребителите да употребяват за закупуване на е-винетка от уеб страницата или мобилното приложение. Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ - на гише против заплащане в брой или посредством терминал за самотаксуване - с карта. Гишета има на главните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те регионални пътни ръководства в страната.

Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция " Пътна инфраструктура ", която включва уеб страниците,,, и други.
 Без смяна в цената на винетките през 2022 година
Без смяна в цената на винетките през 2022 година

Над 753 000 годишни е-винетки за леки коли изтичат в първите два месеца на новата година

АПИ приканва при пазаруването на е-винетка  потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената от тях или от съответния чиновник информация преди финално да потвърдят заплащането на пътната такса. Отговорността за попълване на правилна информация за номера на транспортното средство, категорията му и интервала на годност на винетката е на притежателя или ползвателя му. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Символите от регистрационния номер може да бъдат изписани и на кирилица, и на латиница, само че би трябвало да подхождат на знаците в самия регистрационен номер. При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера би трябвало да се изпише 0 (нула), а за писмен знак - " О ". В случай,че регистрационният номер съдържа тире, точка или период те не се вкарват.

Право на безвъзмездна е-винетка имат лица с 50 на 100 и над 50 на 100 понижена продуктивност, както и фамилиите, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощ до 160 к.с. и размер на мотора до 2000 куб. см.

Трябва да се вземе под внимание, че безплатната електронна винетка не следва пътното транспортно средство при положение на прекачване на собствеността върху него. В подобен случай правоимащият е задължен да уведоми Агенция " Пътна инфраструктура " за осъщественото прекачване в период до три работни дни, с цел да му бъде издадена нова безвъзмездна електронна винетка.

Заявлението за издаване на безвъзмездна е-винетка би трябвало да бъде подадено от правоимащия в дирекция " Социално подкрепяне " по сегашен адрес - персонално или посредством упълномощено лице, с писмо или по електронен път. Социалните служби обработват и утвърждават документите в 7-дневен период от подаване на заявката.

При усложнения и потребност от консултация, искащите да им бъде издадена безвъзмездна е-винетка посредством Агенцията за обществено подкрепяне, могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол ръководство на тел.: 0700 10 876 или на e-mail:.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР