Нови стачки и демонстрации се провеждат днес във Франция срещу

...
Нови стачки и демонстрации се провеждат днес във Франция срещу
Коментари Харесай

Нови стачки срещу пенсионната реформа се провеждат във Франция

Нови стачки и демонстрации се организират през днешния ден във Франция против, с която се планува възрастта за пенсиониране в страната да бъде нараснала от 62 на 64 години, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Властите в страната чакат в митингите, проведени от водещите френски профсъюзи, да се включат до 600 хиляди души. Преди месеци протестиращите против пенсионната промяна бяха доста повече, отбелязва ДПА.

Поради днешните трудови митинги се чакат нарушавания в графика на железопътния и въздушния превоз във Франция, осведоми " Блумбърг ".

 Нова победа за Макрон: Втори референдум за пенсионната промяна е отритнат Нова победа за Макрон: Втори референдум за пенсионната промяна е отритнат

Държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) заяви, че през днешния ден е планувано да не пътуват 10 % от нейните влакове.

Фирмата Ер А Те Пе (RATP), която ръководи публичния превоз в Париж, разгласи, че се чака той да се движи по график.

Стачните дейности евентуално ще се отразят най-сериозно на гражданските полети в страната. Френската Генерална дирекция за гражданска авиация (DGAC) е поискала от авиопревозвачите да лимитират активността си на парижкото летище " Орли ", както и на аерогарите в Лион, Марсилия, Ница, Тулуза и Нант.

Някои учебни заведения във Франция през днешния ден може да останат затворени заради трудовите митинги, написа " Блумбърг ".
Правителството, назначено от френския президент Еманюел Макрон, преглежда противоречивата пенсионна промяна като приключен факт. Профсъюзите във Франция и някои представители на опозицията обаче считат, че може да предотвратят влизането ѝ в действие на 1 септември.
Френската съпротива ще се опита да спре промяната посредством предложение за законодателна смяна, което ще бъде прегледано в четвъртък в Националното заседание (долната камара на Народното събрание на Франция - бел. р.). То обаче надали ще бъде утвърдено, отбелязва ДПА.

Франция е една от развитите страни с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече пари спрямо доста от останалите страни за пенсии, като през 2021 година средствата се равняват на 13.8 % от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, осведоми онлайн порталът statista.com.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР