Нови стачки и демонстрации се провеждат днес във Франция срещу

...
Нови стачки и демонстрации се провеждат днес във Франция срещу
Коментари Харесай

Франция пак се надига срещу пенсионната реформа

Нови стачки и демонстрации се организират през днешния ден във Франция против промяната, с която се планува възрастта за пенсиониране в страната да бъде нараснала от 62 на 64 години, предадоха международните организации.

Властите в страната чакат в митингите, проведени от водещите френски профсъюзи, да се включат до 600 000 души. Преди месеци протестиращите против пенсионната промяна бяха доста повече, отбелязва ДПА.

Поради днешните трудови митинги се чакат нарушавания в графика на железопътния и въздушния превоз във Франция, осведоми Блумбърг.

Държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) заяви, че през днешния ден е планувано да не пътуват 10 % от нейните влакове.

Фирмата Ер А Те Пе (RATP), която ръководи публичния превоз в Париж, разгласи, че се чака той да се движи по график, съобщи Българска телеграфна агенция.

Стачните дейности евентуално ще се отразят най-сериозно на гражданските полети в страната. Френската Генерална дирекция за гражданска авиация (DGAC) е поискала от авиопревозвачите да лимитират активността си на парижкото летище „ Орли “, както и на аерогарите в Лион, Марсилия, Ница, Тулуза и Нант.

Някои учебни заведения във Франция през днешния ден може да останат затворени заради трудовите митинги, написа Блумбърг.

Правителството, назначено от френския президент Еманюел Макрон, преглежда противоречивата пенсионна промяна като приключен факт. Профсъюзите във Франция и някои представители на опозицията обаче считат, че може да предотвратят влизането й в действие на 1 септември.

Френската съпротива ще се опита да спре промяната посредством предложение за законодателна смяна, което ще бъде прегледано в четвъртък в Националното заседание (долната камара на Народното събрание на Франция – бел. р.). То обаче надали ще бъде утвърдено, отбелязва ДПА.

Франция е една от развитите страни с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече пари спрямо доста от останалите страни за пенсии, като през 2021 година средствата се равняват на 13,8 % от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, осведоми онлайн порталът statista.com.

Етикети: пенсионна реформаФранция
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР