Нови сплави могат да подобрят показателите на системите за охлаждане(снимка:

...
Нови сплави могат да подобрят показателите на системите за охлаждане(снимка:
Коментари Харесай

Mагнезиеви сплави олекотяват охладителните системи с 1/3


Нови сплави могат да подобрят индикаторите на системите за изстудяване
(снимка: CC0 Public Domain)

И колите, и електронните уреди изискват отклоняване на непотребната топлота далеко. Охладителните им системи нормално се вършат от желязо, стомана или алуминий. Това обаче може скоро да се промени, защото учени са основали две нови магнезиеви сплави, които – съгласно откривателите – могат да понижат тежестта на охладителните системи с една трета.

Разработени в съдействие на съветския Национален университет за просвета и технологии (MISIS) и LG Electronics, новите сплави могат да намерят приложение в устройства като радиатори за коли и такива за електроника, съгласно в уеб страницата на MISIS.

В предишното магнезиевите сплави са имали най-малко един огромен минус: бидейки нагрявани и изложени на въздух, те са склонни да се възпламеняват. Според членовете на екипа на MISIS обаче прибавянето на калций и итрий към сплавите придава на материалите доста по-висока устойчивост на температура – дотам, че, съгласно учените, смесите са безвредни за потребление „ в разнообразни джаджи без ограничавания ”.
още по тематиката
Освен това до момента в който съществуващите магнезиеви сплави нормално съдържат скъпи детайли като неодим, лантан и торий, сплавите на MISIS се базират на доста по-евтини други възможности.

Най-евтината от двете сплави съчетава магнезий със силиций, цинк и калций, което води до висока топлопроводимост и междинна здравина. Другата, която е малко по-скъпа, комбинира магнезий с цинк, итрий и цирконий, като предлага малко по-ниска топлопроводимост, само че по-висока здравина.

Досега учените от MISIS не загатват нищо за цената и сравнимостта ѝ с тази на обичайните топлопреносни материали материали като чугун, мека стомана, неръждаема стомана и алуминий. Използването на новите сплави обаче „ понижава тежестта на топлоотвеждащите детайли с една трета, без да се губи успеваемост ”.

Корейският сътрудник в проучването LG Electronics към този момент е записал патенти за по-евтината от двете сплави, както и за нагревател, изработен от новия материал.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР