Нови скандални се заформят с приема в общински ясли и

...
Нови скандални се заформят с приема в общински ясли и
Коментари Харесай

Скандални разкрития за приема в общински ясли и градини в София



Нови скандални се заформят с приема в общински ясли и детски градини в София. Според документи деца от описите на чакащите в действителност към този момент посещават заведенията, а това ясно се вижда от обществените данни.

Разкритията за банкет по втория метод започнаха с уволняването на директорката на 164-та детска градина в кв. „ Горна баня”, оповестява БТВ. Там общината открива нерегламентиран банкет на 24 деца. Директорката пък разгласи, че е била подложена на напън посредством есемеси и позвънявания от чиновници на Столичната община да приема деца отвън формалния банкет.

Националният предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система стартира да следи случая. Те имат информация, че в градините има два пъти повече деца от посочените в обществената система. Информационната система се поддържа от общината и данните в нея са обществени. Основната й функционалност е обвързвана с кандидатстването и приема на децата.

Дейността си обаче градините регистрират през друга система – Националната електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение, която се поддържа от Министерството на образованието. Данните в нея не са публично налични.

Документите демонстрират фрапантни несъответствия. В 161-ва детска градина „ Ласка” в регион „ Овча купел”. Съпоставка на двете системи демонстрира разминаване от близо 150 деца. Те не попадат в публично наличната система към общината, само че ги има в тази към просветното министерството. Точно от нея се дефинира размерът на делегирания бюджет на градината. Справката е към 1 декември 2017 година

От нея е видно, че се класират деца, които в действителност към този момент посещават градината. Съпоставка на листата на чакащите и описите на посещаващите деца демонстрира, че близо 20 деца, които публично към момента чакат за място, към този момент посещават детска градина „ Ласка”, съгласно доклада на заведението в системата към просветителното министерство. Подобно разминаване има и в детска градина номер 40 в регион „ Триадица”.

Заведението е показало в доклада си, че го посещават към 60 деца повече от обществено оповестеното. Разминавания сред обществения указател и този на МОН има и във 2-ра детска градина „ Звънче” в регион „ Триадица”.

Ще проверим всеки един от тези сигнали, разгласи зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов.

Родители подозират, че схемата е малка врата за вкарване на деца по втория метод, както и за обезпечаване на по-големи бюджети на детските градини.Затова от инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система упорстват да бъдат включени в инспекциите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР