Нови регулации в туризма: Апартаментите за краткосрочен наем да плащат

...
Нови регулации в туризма: Апартаментите за краткосрочен наем да плащат
Коментари Харесай

Нови регулации в туризма: Апартаментите за краткосрочен наем да плащат данъци

Нови регулации в туризма: Апартаментите за кратковременен наем да заплащат налози

Нови регулации в туризма за изсветляване приходите на парцелите, отдавани за кратковременен наем, са на дневен ред. Очаква се нови правила да влязат в действие до края на годината, предава Българска национална телевизия.

Целта е равнопоставеност и обявление на приходите. Към момента от над 2100 сходни парцела в София, единствено 590 са законни означават от Асоциацията за туристически парцели и нововъведения.

Идеята е контролът на обектите да се прави от самите платформи, като в тях ще се позволяват единствено регистрирани парцели. Те ще могат да участват в туристическите уеб сайтове единствено със своя неповторим идентификационен номер, даден им от съответните общини.

" Процедурата за регистрация е доста лесна. После имаме отговорности като заплащане на патентен налог и регистрация на гостите в единната система за туристическа информация, заплащане на Данък добавена стойност. Нещо, което е доста значимо, а доста малко хора знаят ", съобщи Борис Павлов - ръководител на Асоциацията за туристически парцели и нововъведения.

Според решение на Европейския съд уеб страниците не са туристически сътрудник и не оферират туристическа услуга, а единствено осведомителна. Затова, с цел да стане факт по-стриктната регулация, страната би трябвало да подписа меморандум с интернет платформите.

От над 2100 сходни парцела в София, обаче, единствено 590 са законни. Процентът регистрирани или категоризирани по остарелия закон жилища за посетители в страната варира сред 25 и 40% в другите общини.

" Тези, които не заплащат налози, могат да си разрешат да отдават жилищата си на по-ниска цена и по този метод това изкривява пазара. В интерес на всички е всички да играем по едни и същи правила. Напълно обикновено, хотелиерите, които ръководят по-големи обекти е да желаят да има равнопоставеност на пазара ", съобщи Борис Павлов.

Собственикът на няколко парцела в Гърция, отдавани чартърен Сузана Караиску, разгласи пред БНТ1, че санкциите за недекларирана нощувка на туристи в южната ни съседка е 100 евро. Дори и закъснението за невписването им се санкционира.

" В рамките на една седмица, откакто изоставен жилищата ни, ние сме длъжни да ги заявяваме в специфична интернет платформа за заплащане на налози. Върху заявената сума най-после на годината заплащаме доста огромен налог - 15%. Това ни накара да повишим цените ", изясни Сузана Караиску - притежател на жилища, отдавани за краткросрочен наем в Солун.

В международен мащаб наклонността в търсенето на сходни жилища за туризъм се усилва. Те са желани за по-дългосрочни престои.

" Аз дори не мога да си спомня последния път, когато сме наемали хотели. Обикновено се пътува с наемането на жилища, тъй като се чувстваш някак си по домашно, по-уютно, по-свободен си. Не си вързан с часове за закуска, обяд и вечеря ", разяснява Виолета Коцева – екскурзиант в Солун.

У нас за 2022 година, бизнесът на парцели за краткоскочен наем претърпява същински подем. По данни на Асоциацията за туристически парцели и нововъведения за второто тримесечие на тази година, съпоставен с предходната, е регистриран сериозен растеж от над 60% на туристите.

През месец март взривът е бил с 80 на 100, поради украинските бежанци, част от които са били настанени в частни парцели.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР