Нови разкрития за схемата с театрите и измамата с държавни

...
Нови разкрития за схемата с театрите и измамата с държавни
Коментари Харесай

Схемата с театрите: нови разкрития за измамата и кои актьори и представления е облагодетелствала?

Нови разкрития за схемата с театрите и измамата с държавни пари и кои артисти и представления е облагодетелствала.

Хората, които се занимават с изкуство, посипват тези дни главите си с пепел. Не стига че страната не отпуска и един % от брутния вътрешен артикул за културата, само че в бъдеще и толкоз няма да дава. Защото се оказва, че част от нищожните пари за арта са били крадени.

Схемата лъсна около абсурда с шефа на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Левон Манукян и шефа на Смолянския спектакъл Румен Бечев. Двамата подписвали контракти за хора, които не познавали, само че сякаш били ангажирани за образуване на гастроли. И кутията на Пандора се отвори.

Списъкът на проверяваните трупи се оказва прекомерно дълъг, а измежду тях са театрите в Пазарджик, Благоевград, Бургас и Плевен.

Как е работила схемата?

Директорите на трупите са сключвали контракти с продуцентски компании за представления. Спектаклите са били осъществени със средства от бюджета на театъра, а по-късно продуцентската компания провежда гастроли с постановките в разнообразни градове, като прибира облагата. Каква е далаверата за трагичния спектакъл? Той получава държавна дотация от Министерството на културата, както е по закон. А съгласно него всеки лев доход от билет се дотира с 3 до 4,50 лева от министерството. Така в касата на театрите се натрупат солидни средства, а дали част от облагата от турнетата се е делила с шефовете, не е ясно, а може би това е било договаряно устно.

Така да вземем за пример Бургаският спектакъл е сключил пет контракта за разпространяване на представления с „ Вива Арте “ ООД от 2022 до 2023 година, по които са регистрирани разноски за 647 945,20 лева и доход за същия интервал 712 258 лева

Тези контракти са за разпространяване и основаване на представленията „ Лъжата “ с Асен Блатечки, Койна Русева, Стефан Иванов, Милена Маркова, „ Умопомрачение “ с Асен Блатечки, Койна Русева, Стефан Иванов, „ Омразна обич “ с Асен Блатечки, Койна Русева, Стефан Иванов, „ Ревност “ с Асен Блатечки, Мария Сапунджиева, Стефан Иванов. Режисьор на всички постановки е тогавашният шеф на театъра Борислав Чакринов, който наскоро си отиде от този свят. С подписаните контракти за „ Умопомрачение “, „ Омразна обич “ и „ Ревност “ Чакринов нарушава и закона, тъй като поради сумите над 70 000 лева е бил задължен да разгласи социална поръчка.

Плевенският спектакъл пък е даден на прокуратурата на съображение член 19 от Закона за държавната финансова ревизия. Предмет на следствие са договорите на театъра с продуцентската компания „ Мелпомена груп “ ООД за интервала от 1 януари 2022 година до 30 септември 2023 година

Спектаклите, осъществени с продуцентската компания, са „ Вражалец “ от Ст. Л. Костов с присъединяване на Любо Нейков, Станимир Гъмов, Петьо Петков-Шайбата, Албена Павлова, Невена Бозукова, „ Благородният испанец “, подложен от Асен Блатечки, с актьорите Станимир Гъмов, Румен Угрински, Петьо Петков- Шайбата, Албена Павлова, Невена Бозукова. Друго заглавие е „ Съкровището на Силвестър “, още веднъж сложено от Асен Блатечки, а участниците отново са неизненадващи – Станимир Гъмов, Калин Врачански, Петьо Петков-Шайбата, Стефан Иванов, Стефан Рядков, Невена Бозукова. Родопският трагичен спектакъл „ Николай Хайтов “ в Смолян също е проверяван от прокуратурата. Той пък има контракт с продуцентска къща „ Ажур Пико “.

Интересна е обстановката в театъра в Пазарджик.

Извършен в него одит е установил разноски за разпространяване и продажби на билети от външни компании в размер на 2 038 754 лева за 2022 година и 2 366 886 лева за 2023 година Това са близо 90 % от всички разноски за външни услуги. Над 4,2 млн. лева от тях са осъществени към 3 юридически лица по 5 подписани контракта. Те са с „ Театър Мелпомена “ ЕООД, „ Театър Алвина “ ООД и „ Ажур Пико “ ЕООД. Въпреки че сумите надвишават 100 000 лева, социална поръчка не е обявявана.

Схемата е работила дълго време, без да има никаква информация за размера на свършената работа, както и данни за разноските на разпространителя. Няма доказателства и какъв брой е действителният брой на продадените билети.

Част от фактурите надвишават контрактуваната оптималната стойност.

Приходите на трагичния спектакъл „ Константин Величков “ в Пазарджик за 2022 година са 1 252 179 лева, а разноските – 5 312 198 лева За интервала от 1 януари 2023 до 30 септември 2023 година са 1 314 377 (приходи), 5 084 430 лева (разходи), което го подрежда на второ място по осъществени разноски след Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Извършеният одит потвърждава, че театърът в Пазарджик е отчел представления, които не са се състояли, само че билетите за тях са субсидирани от Културното министерство, а приходите не са импортирани в сметката на театъра.

В рамките на интервала на одита разноските за заплати са скочили със 17%. Директорът е определял и в допълнение материално стимулиране, което се е движело от 100 лева до 12 000 лева

Примерите са още доста, а цифрите са стряскащи, защото заплатите в множеството театри у нас се придържат към междинната за България.

Най-фрапиращото е, че измамата върви от години и няма по какъв начин Министерството на културата да не е било наясно с нея.

Сегашният министър Найден Тодоров предложи преди дни радикални промени и основаването на единна система за продажба на билети, единна система за счетоводство и ръководство на човешките запаси и единна деловодна система за вписване на контракти. Защо всичко това не е било регламентирано до момента, не е ясно.

Колкото и изкуството да не е приоритет на нито една партия, тези промени би трябвало да се създадат незабавно. От целия парадокс пораждат и куп други въпроси. Какви са хората, които биват назначавани за шефове на театри, опери, галерии? Виновниците би трябвало стремително да бъдат отстранени и осъдени, а критериите за избор на началник на спектакъл да станат в действителност съществени.

Отвратително е хора на изкуството, които се занимават с духа и интелектуалното извисяване на публиката, да падат до равнището на мошеници.

Грозният скандал нанася страшна имиджовна вреда на тези, които се афишират за контрапункт на духовната мизерия. Някои от тях по нищо не се разграничават от политиците, които провокират всеобщо омерзение. Уж актьори и режисьори се борят против далаверите и корупцията от подиуми и екрани, а усвояват порочните практики на схемаджиите. И те като депутатите все не били разбирали, че правят нередности.

Толкова е тъпо, че като в пиеса на Шекспир някой би трябвало да пристигна и да прибере труповете.

Друг е въпросът дали нещата ще се трансформират и по-късно.

 

Източник – Narod.bg

Още вести четете в: Крими & Темида За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР