Нови протести след празниците обмислят жители на Каравелово, което е

...
Нови протести след празниците обмислят жители на Каравелово, което е
Коментари Харесай

В Каравелово се готвят за нови протести заради мудното възстановяване на инфраструктурата

Нови митинги след празниците обмислят поданици на Каравелово, което е измежду потърпевшите от наводнението в Карловско села. Причината - мудното възобновяване на инфраструктурата, съобщи Българска национална телевизия.

Повече от седем месеца след водното злополучие към момента има неразчистени дворове. Заради влагата пък доста от хората не могат да стартират ремонт на домовете си.

От локалната власт признават, че главните ремонтни действия се бавят поради тромавите процедури.

Тонове пясък, вместо стопанство с животни и насаждения – след водната буря по този начин наподобява парцелът на Николай и Блага в село Каравелово.

„ От Коледа до през днешния ден безусловно нищо не се промени - купчините си стоят. Абсурд е да го изрина този пясък. Това дори с багери и самосвали би трябвало да се рине с дни. Аз дори и техника да имам, няма къде да го закарам този пясък и септичната яма ми е зарита, нямаме и тоалетна и баня - е по този начин я караме към този момент 7 месеца и половина “, споделя Николай Бойчев.

„ Вече забравих да се надявам - чакаме, чакаме, чакаме - резултати никакви. Ето - реката непрекъснато се подвига равнището “, добавя Благовестка Юрукова.

А реката е на метри от вкъщи им. И съгласно тях заплашително подвига равнището си.

„ Трябва да се смъкна отначало равнището на коритото тъй като сега е прекомерно високо. В момента е най-високо от околните 7 месеца насам, защото, в случай че завали дъжд за два дни, отново ще залее селото “, тревожи се Николай Бойчев.

Хората упорстват речното корито незабавно да бъде поправено.

„ То е над метър и половина по-високо от истинското, т.е. това затапва дренажа на подпочвените води, хората не могат да си създадат съответно ремонтите “, споделя Албена Бонева.

„ Аз мисля, че няма и да изсъхнат. Като завали дъжд и вънка е мокро. Защото скъсаха машините кабели, вънка е светкавици, фойерверки, цялото село ни гледа “, недоволна е Благовестка Юрукова.

До момента от дарителската сметка на общината за потърпевшите фамилии са разпределени общо 1 благ. 800 хиляди лева, а за възобновяване на уличното осветяване и няколко улици, общината е получила от страната 9 млн. лв..

„ Но това е по груби сметки една шеста от нужната ни сума дори една седма бих споделил. До края на година ще ни трябват най-малко 35-40 млн. лв., с цел да можем да възстановим петте мостови уреди и да стартираме построяването на новите речни корита. Ако имаме това финансиране, ще се оправим “, счита кмета на Карлово Емил Кабаиванов.

Според общината, главните ремонтни действия се бавят поради тромавите публични поръчки.

„ Ако се промени законът в бъдеще и се одобри, примерно, след бедствия - процедурите да могат да бъдат понижени на половина, да съкратим най-малко на половина периодите, в този момент към този момент щяхме да имаме за 2/3 от обектите определени реализатори “, добавя кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Заради бавното възобновяване на потърпевшите села, хората готвят нови митинги още след Великден.

„ Ние неведнъж сме излизали на митинг, в края на сметка, нещо което въобще не ни влече, само че ще отидем и на жълтите павета “, споделя Албена Бонева.

На последното държавно съвещание, за област Пловдив бяха отпуснати 18,6 млн. лв. за спешно - възстановителни действия. Очаква се по-голямата част от тази сума да бъде за наводнените карловски села.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР