Нови промени в Закона за горивата предлага Министерство на икономиката

...
Нови промени в Закона за горивата предлага Министерство на икономиката
Коментари Харесай

При нарушение запечатват бензиностанция за 3 г.

Нови промени в Закона за горивата предлага Министерство на стопанската система след напрежение в бранша и дълги разисквания с отрасловите асоциации.

Законът бе признат тъкмо преди една година, а Комисия за защита на конкуренцията се произнесе, че текстовете не разрешават да се сътвори нужната конкуренция, а равнищата на сивата стопанска система няма да спаднат.

След диспути със заинтригуваните страни, в които не е взела участие Асоциацията на петролните производители, единствено като наблюдаващ, министърът на стопанската система Емил Караниколов разгласи, че се оферират следните промени.

На първо място се планува - освобождение на земеделци при избрани правила за запазване на горива, които няма да правят търговия с артикули, които са посочени в закона. Всички останали земеделци би трябвало да бъдат регистрирани.

На второ място са планувани изключения за мините, като при тях се позволява да има вътрешни обекти и мобилни коли, с които ще правят зареждане на гориво.

На трето място се позволяват преместваеми обекти за производители, за които държавната администрация ще е известена и ще може да прави инспекции.

По настоящия закон условието за регистрация на обект е 500 000 лева Сега обаче дребните търговци са поискали разбивка по оборотите - според от това какъв брой печели всяка компания. В тази посока има три оферти - да остане 500 000 лева, да се прави на база % от оборота и да има разбивка.

По този въпрос към момента не е реализирано схващане и се чака да има спор, изясни министър Караниколов.

Той чака и спор за възбраните за записаните обекти.

Напълно се не разрешава сипването на гориво от стационарни краткотрайни обекти в коли, които правят зареждане. Малките търговци обаче желаят допускане на тази опция.

Министерството на стопанската система предлага при осъществяване на нарушаване от регистрирани и нерегистрирани обекти (ведомствени) да се издава възбрана за период от три години да се прави доставка, депозиране и произвеждане на петрол и нефтени артикули.

В случай, че някой реши да си трансферира компанията или собствеността на куха компания (каквито практики има), той отново няма да може да употребява този обект в идващите три години.

Според него по този начин ще се реализира ефикасен надзор и ще се пресече опцията за спекулации в бранша. Държавата ще следи търговците и в това време ще не разрешава потреблението на обектите, които са били в нарушаване. Има опция и за лишаване на техника.

Ресорният министър бе безапелационен, че страната няма да спре с ограниченията за изсветляване на бранша.

До една седмица законът ще бъде импортиран за гласоподаване в Народното събрание. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР