Нови проблеми с личните данни в социалните мрежи. Безобидно ли

...
Нови проблеми с личните данни в социалните мрежи. Безобидно ли
Коментари Харесай

Онлайн тестовете в социалните мрежи: 120 млн. потребители са изложени на опасност

Нови проблеми с персоналните данни в обществените мрежи. Безобидно ли е да се попълнят проби онлайн и какво се случва, когато го вършим?

Данните на 120 милиона консуматори в най-голямата обществена мрежа са изложени на заплаха.

Снимка: btvnovinite.bg

Причината е известно приложение с проби, които ви оприличават на холивудска звезда, обичан персонаж от анимационни филми или дефинира кое име най-вече ви подхожда на характера. Така, забавлявайки се, потребителите дават достъп на приложението до всичките си фотоси и контакти. Поне 60 огромни компании за маркетинг в интернет ви профилират по редица индикатори като консуматор.

Снимка: btvnovinite.bg

Месец след влизането в действие на регламента за отбрана на персоналните данни свадите със обществените мрежи не престават.

Етичен хакер откри, че кодовете на известно приложение за проби е уязвимо. Проблемът беше решен, само че данните на 120 милиона консуматори към този момент са изложени на риск.

„ Всички знаят, че контрольорът в градския превоз не може да ви желае персоналната карта и вие не му я давате. Затова пък няма никакъв проблем да си дадете всичките данни на безусловно анонимна страна, решавайки тест дали наподобявате на Рапунцел”, разясни Ваня Палейкова, експерт по киберсигурност от Дигитално читалище SAFER.

Индикация, че данните ви се употребяват от трети компании, е приемането на реклами за артикули, които не сте търсили или сте търсили в една платформа, а ви се оферират и от друга.

„ В мига, в който диря нещо в „ Гугъл”, ми излизат незабавно във „ Фейсбук” оферти, свързани с това нещо, т.е. следи се непрестанно какво аз диря в интернет”, сподели потребителят Ангелина Хайтова.

Най-лесният метод да разберете, че сте в заплаха, е закъснение на работата на браузъра, тъй като той е задръстен от по този начин наречените приставки, плъгини, които са поставени от трети страни, с цел да наблюдават вашата активност.

„ Където и да сте и да имате профил, притежателят на компанията, в която е този профил, знае всичко за вас продава тази информация. Целта е реклама и крайната цел е пари”, означи Ваня Палейкова.

Една от най-големите интернет компании, снабдител на имейли, споделя информация за своите консуматори с над 60 компании. С обзор на настройките и поверителността се вижда кои приложения за онлайн връзка имат достъп и до вашата преписка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР