Нови правила за влизане в страните от ЕС ще влязат

...
Нови правила за влизане в страните от ЕС ще влязат
Коментари Харесай

Нови правила за влизане в ЕС от октомври

Нови правила за влизане в страните от Европейски Съюз ще влязат в действие от тази есен. Те са насочени най-вече за страни, които не са членки на Европейски Съюз и най-вероятно ще обиден най-вече жителите на Англия, Турция и други по-далечни туристи. Новите правила са насочени към влизане в страна-членка, както и напускането ѝ.

Посочената система ще записва всеки човек с сходен статут, без значение какъв брой пъти към този момент е минал през въпросната инспекция. Всеки екскурзиант ще би трябвало да уточни персоналните имена, документите за пътешестване и дава биометрични данни - те включват пръстов отпечатък и се прави фотография на лицето. Запазва се дата на влизането, както и дата за напускането на страната. Информацията за гостите на Европейски Съюз ще се пази в границите на три години от последното пътешестване. Ако даден клиент не се върне в границите на посочения интервал, то неговите данни се изтриват от системата.

Гражданите на страни отвън Европейски Съюз няма да вършат тази процедура на всяко летище и на всяка граница, един път откакто въпросният клиент е в Европейски Съюз, не се постанова да минава през същата контрола още веднъж, до момента в който е в рамките на шенгенското пространство. Единствено при последващо посещаване в рамките на ЕСш може да се наложи повторна регистрация.

Основната концепция на тази инспекция е насочена само и единствено за съкращаване на времето и понижаване на опашките. Автоматизирането на граничния надзор прави самото странствуване много по-лесно и дейно.

Проблемът на британците, а най-вероятно и на най-различни други посетители, е насочен във обстоятелството, че информацията ще се пази за интервал от три години.

Наличието на въпросната система няма да редуцира условието за вадене на виза от съответното посолство. Тя ще би трябвало да се сканира или показа при момента на посещаване на дадена страна, само че даже този развой би трябвало да е относително по-бърз от актуалните сега. На този стадий се твърди, че британците ще би трябвало да заплатят сумата от 7 евро за влизане в страните от Шенген, като се чака и за останалите страни да има сходна такса. Паспортът на всеки гражданин ще бъде сканиран на влизане, дружно с всички останали нужни документи.

Електронната система за сканиране на документи и биометрични данни ще важи и за България, както и за всяка друга страна от Европейски Съюз.

Правилата на страните-членки в Шенген показват, че оптималният престой в евро зоната може да бъде най-много 90 дни и не би трябвало да се повтаря в границите на 180 дни след приключването на визитата. Въпросната система стартира да следи престоя на гостите и най-вероятно ще има избрани наказания при идващото пътешестване, както и опция за отвод на визитата, в случай че не са налични различен тип визи - като работническа или образователна такава. Посочените промени към момента се разискват, като се чака до есента да има взето решение по отношение на престоя.

Активирането на системата се чака да се случи през октомври 2024 година откакто Франция изисква закъснение, до момента в който не завършат Летните Олимпийски игри, както и Параолимпийските игри в Париж през лятото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР