Нови правила за ставките на ДДС и за облагането на

...
Нови правила за ставките на ДДС и за облагането на
Коментари Харесай

Нови правила за облагане с ДДС в Евросъюза

Нови правила за ставките на Данък добавена стойност и за облагането на покупко-продажбите в страните от Европейски Съюз бяха контрактувани от финансовите министри на страните членки, оповестиха от Европейската комисия. Страните членки ще имат по-голяма еластичност за въвеждане на по-ниски ставки на Данък добавена стойност, като описът на артикули и услуги, за които се позволяват по-ниски ставки ще бъде уголемен.

Държавите-членки ще би трябвало да продължат да ползват общоприета ставка на Данък добавена стойност над 15%. Но в листата на артикули и услуги, за които ставката може да е по-малка са добавени цифрови услуги, които преди не отговаряха на условията за понижени цени. В този лист са включени още достъпа до интернет и предаване онлайн на културни и спортни събития; артикули, които пазят публичното здраве и са решаващи принадлежности в битката против COVID-19 и биха могли да се окажат потребни при бъдещи рецесии. Това са персонални защитни средства, маски и несъмнено здравно съоръжение, както и повече предмети, считани за съществени помощни средства за хората с увреждания. Включени са още колела, зелени отоплителни системи и слънчеви панели, конфигурирани в частни домове и публични здания.

Същевременно понижените ставки за артикули и услуги, които са били позволени до момента, само че се смятат за несъответстващи с Европейския зелен контракт, ще би трябвало да бъдат прекъснати в тези държави-членки, които ги ползват, най-късно до 2030 година

С различен текст от съглашението се вкарва правилото Данък добавена стойност да се заплаща в страната на потребителя, вместо в тази на доставчика.

Някои държави-членки получиха позволение при присъединението си към Европейски Съюз да ползват дерогации като изключения и понижени ставки за характерни продукти, показват от Европейска комисия. Това докара до неравнопоставено отнасяне сред държавите-членки, които могат да ползват такива специфични ограничения, и тези, които не могат, и може да нарушават конкуренцията.

България ще може да вкара понижени ставки на Данък добавена стойност за артикули и услуги, за които ставките са понижени в друга страна членка.

До март 2022 година обновените правила ще бъдат изпратени в Европейския парламент за съвещания по окончателния текст. Когато бъде публично признато от страните членки, законодателството ще влезе в действие 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на Европейски Съюз.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР