Нови правила за събиране и отчитане на данни за трансгранични

...
Нови правила за събиране и отчитане на данни за трансгранични
Коментари Харесай

НАП започва да следи изкъсо е-търговците

Нови правила за събиране и отчитане на данни за трансгранични заплащания, свързани с електронната търговия и въвеждането на някои условия за доставчиците на платежни услуги, влизат в действие от 1 януари 2024 година Целта е да се противодейства на измамите с Данък добавена стойност при онлайн продажбите и да бъдат разпознати продавачите в интернет, оповестява приходната организация. 

От началото на 2024 година доставчиците на платежни услуги, като банки, сдружения за парични преводи, някои платформи за онлайн търговия и други, ще са задължени да регистрират в Национална агенция за приходите обработените от тях трансгранични заплащания към търговци. За задачата тези медиатори ще би трябвало да водят регистри на заплащанията, които минават през тях, както и на получателите на преводите. Доставчиците на платежни услуги ще подават данни за продавачите, които са получили 25 или повече трансгранични заплащания за три месеца. 

Събраните от приходната организация данни ще бъдат изпращани към Централната електронна система с информация за заплащанията (CESOP), където ще бъдат обработвани и съхранявани. Данните за трансграничните заплащания ще се регистрират на всеки три месеца, като информация за тях ще се подава в месеца, идващ тримесечието, за което се отнасят. Първото отчитане е за интервала януари-март 2024 година и следва да се направи от 1 до 30 април 2024 година  

Европейската комисия е разгласила на формалната си страница Насоки за отчитане на платежни данни от снабдители на платежни услуги и предаване към Централната електронна система с информация за заплащания (ЦЕСИП), както и Ръководство за потребителя и XSD скица за подаване на данните.

Подробна информация за новите правила е оповестена и в уеб страницата Национална агенция за приходите, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на Национална агенция за приходите на телефони: 0700 18 700,  02/ 9859 68 01 и имейл: [email protected].
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР