Нови правила за провеждането на инструктаж по безопасност и здраве

...
Нови правила за провеждането на инструктаж по безопасност и здраве
Коментари Харесай

Нови изисквания към работещите от вкъщи

Нови правила за провеждането на инструктаж по сигурност и здраве при работа, плануват промени в Наредбата за изискванията и реда за провеждането на от време на време образование и инструктаж на служащите и чиновниците по разпоредбите за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд, качена за публично разискване.

В нея е записано, че формите за осъществяване на инструктажите са присъствена и отдалечена.

В предприятия с по-малко от 50 работещи и/или с стеснен размер на индустриални действия, както и на работещи, които правят работа от разстояние, се позволява едновременното осъществяване на началния инструктаж и инструктажа на работното място.

С измененията се планува отдалеченото осъществяване на инструктажите да става посредством средствата на осведомителните и информационните технологии. Като работодателят ще бъде длъжен да утвърди правила за това и да запознае работещия с тях.

При присъствено осъществяване на инструктажа документирането ще става в книги за инструктаж, а при отдалеченото – посредством електронен документ. Електронните документи пък ще се подписват с модернизиран или дипломиран електронен автограф.

Окончателно одобриха изискванията за работата от у дома

Удостоверяването на извършения инструктаж посредством сключване има значимо значение при следствие на трудови злополуки, заради което условието за засвидетелствуване посредством модернизиран или дипломиран електронен автограф основава по-голяма сигурност, написа в претекстовете към плана. Въвежда се условие тези документи да се съхраняват в трудовото досие на работещия.
 istock istock
Премахва се задължението за компаниите да издават спомагателна служебна записка за извършен начален инструктаж. Целта е да се понижи административната тежест за работодателите.

Промените в наредбата ще влязат в действие, в случай че бъдат признати, 3 месеца след обнародването ѝ, с цел да може да има задоволително време на предприятията за осъществяване на съответните промени, които са нужни в организацията за осъществяване и документиране на инструктажите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР