Нови правила за прием в детските градини, предучилищните групи и

...
Нови правила за прием в детските градини, предучилищните групи и
Коментари Харесай

Нови правила за прием в детските градини, промени и за първолаците в София

Нови правила за банкет в детските градини, предучилищните групи и в първи клас гласоподава Столичният общински съвет през днешния ден. 

Децата с хронични болести към този момент ще аплайват за място в детските заведения, а няма да се одобряват по преценка на шефовете, както до момента. Те ще се състезават в системата на ИСОДЗ, като вземат участие в редом трето класиране за до 5 места в група.

По една точка ще получават и хлапетата, посещавали до този миг частна, а не общинска ясла. 

Подобно на предходната година се резервират трите точки за непрекъснат адрес на родителите и две точки за сегашен адрес. Постоянен или сегашен адрес в административния регион на заведението ще дава още една точка. Толкова ще получават и децата с един работещ родител или подобен, който е студент. С една точка ще са и малчуганите, които са посещавали ясла или почасова подготовка в същото заведение.

Запазват се и точките при обществените критерии – шест за деца с двама умряли родители, три за тези с един родител, три за деца от многодетни фамилии, една за деца, които имат брат или сестра в същото детско заведение.

Целта на измененията е да се ограничи приемът " по втория метод ". Намалява се и броят на групите в детските заведения - в една група към този момент ще има място за пет деца с хронични болести, а не както е до момента – до 10. 

Максималният позволен брой на деца в група е 25 за детска градина, 18 за яслена група и 25 за подготвителна група в учебните заведения. 

Поне три години на еднакъв непрекъснат или сегашен адрес в София в прилежащия регион на учебното заведение съвсем несъмнено ще подсигурява банкет на детето в първи клас. Това ще е водещият аршин за записване на първолаци.

Тригодишната уседналост слага детето в първа група. Във втора група влизат хлапетата с адрес в региона на учебното заведение от най-малко 1 година, в трета попадат новодошлите в квартала - със заменен адрес през последната година. Последната четвърта група ще включва деца от други региони.

Когато броят на децата в избрана група по водещия аршин надвишава местата за 1-и клас, влизат в действие 4 спомагателни критерии. Най-много точки - 16, носят батко или кака в същото учебно заведение. Кръгли сираци ще получават спомагателни 7 точки, деца с над 50% трайни увреждания - 5 точки, а тези, които са приключили подготвителна група в същото учебно заведение - по 3 точки.

Близнаците пък ще се класират дружно и над одобрения брой възпитаници в паралелка, в случай че най-малко един от тях е признат. 

Около 1000 свободни места за първи клас ще останат в София, броят на децата от набор 2011 е по-малък от бройките в паралелките. 

Прилежащите региони към всяко учебно заведение не съответстват с административното разделяне на София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР