Нови правила за посещение на Рилските езера заради заплаха от

...
Нови правила за посещение на Рилските езера заради заплаха от
Коментари Харесай

Рилските езера в риск: Нови правила и по-строг контрол за туристите това лято


Нови правила за посещаване на Рилските езера поради опасност от ерозия. Природната забележителност е в риск и от заблатяване, предизвестяват от парка.

Заради мощния интерес от туристи през последните години и човешката активност в планината, от Националния парк Рила предизвестяват, че естествената забележителност е пред опасност. Ако не се вземат незабавни ограничения в този момент, след 30 години езерата ще са нечисти и заблатени. Затова и още от това лято вкарват нови правила.

И през днешния ден, още преди дейния сезон, има туристи край езерата.

„ Казаха ни, че тук е доста красиво и ни предложиха да разгледаме седемте езера, също по този начин ние обожаваме природата. Решихме да дойдем и тъй като тук е народен парк и е известна локация за чужденците “, съобщи Ания от Финландия.

Заради огромния интерес обаче, затлачените езера и образувала се ерозия националният парк е в риск, споделят и от управата, и самите туристи.

„ Затова, че джиповете и някои други коне се качват нагоре, съгласно мен това в действителност въздейства на природата и не би трябвало да се прави, въпреки всичко това е планина и туристическа дестинация “, сподели Димитър Петров.

Новите ограничения включват по-висок надзор над туристите, да се употребяват единствено регламентираните еко пътеки, както и да не се влиза в езерата, разясняват от националния парк Рила.

„ Проблемът с езерата е значително ерозията, която провокират нерегламентираните туристически пътеки и тъкмо по тази причина апелът към туристите ни е да вървят по тези пътеки, които сега се оформят по метод за прекъсване значително ерозията и да помогнем на езерата “, означи София Илкова, шеф отдел "биоразнообразие, проекти, стратегии и планове “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР