Нови правила, свързани с борбата с пандемията, влизат в сила

...
Нови правила, свързани с борбата с пандемията, влизат в сила
Коментари Харесай

Влизат в сила новите covid-правила

Нови правила, свързани с битката с пандемията, влизат в действие от през днешния ден. В цялата страна се стопира плановият банкет в лечебните заведения. Забраняват се визитите в лечебните заведения и в домовете за деца и възрастни. Целта е да се понижи натискът върху здравната система. Спира се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, образования, състезания, изпити, тиймбилдинги и други проведени групови мероприятия. Преустановяват се визитите на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. 

Освен това затварят музеите, галериите, кината, театрите, цирковете, спортните центрове, игралните зали, комерсиалните центрове и магазините с повърхност над 300 кв. м. Тези ограничавания обаче няма да важат в случаите, в които 100% от допусканите лица имат „ зелен документ “ за COVID-19, публикуван след имунизация, преболедуване или негативен PCR или антигенен тест. Условието е в действие и за работещите, и за посетителите. 

В заповедта на здравния министър са избрани изискванията, при които учениците могат да се върнат към присъствено образование в общините, където 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 000 население. Условията изискват обезпечаване на безвредна среда и включват тестване на всички деца с щадящи проби два пъти седмично. Дава се възможност присъственото образование да стартира след 8 ноември, само че съответните дати за всяко учебно заведение ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните ограничения. 

И още, към този момент ще получаваме зелен документ 15 дни след слагане на първа доза от имунизациите против COVID-19, а не както до момента - незабавно след имунизирането. Става въпрос за първичния документ, който важи единствено на територията на България. 

Ето какви са временни противоепидемични ограничения, които ще важат у нас от 4 до 30 ноември съгласно заповедта на здравния министър:

1. Преустановяват се визитите в центровете за поддръжка на личностно развиване, детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца.
Изключение се позволява единствено във връзка с центровете за специфична образователна подкрепа.
2. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, образования, състезания, изпити и други мероприятия с подобен темперамент.
3. Преустановява се провеждането на тиймбилдинг и други проведени групови мероприятия с подобен темперамент в трудови колективи.
4. Преустановява се провеждането на всички всеобщи мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни начинания и други с подобен темперамент.
5. Преустановяват се груповите визити в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.
6. Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия за възрастни в езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове и школи.
7. Провеждането на присъствени групови занятия за деца в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи се позволява при осигуряване на физическа отдалеченост от минимум 1,5 м и не повече от 5 индивида в помещение, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, постоянно проветряване на всеки час и стерилизация.
8. Преустановяват се визитите на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други театрални прояви на закрито.
9. Преустановява се провеждането на групови спортове на закрито, с изключение на тренировки и надпревари за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации.
10. Провеждането на спортни надпревари се позволява без аудитория.
11. Преустановяват се визитите на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.
12. Преустановяват се визитите в игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на член 124 от Закона за туризма, в това число и тези към местата за настаняване.
13. Преустановяват се визитите в комерсиалните центрове вид МОЛ, магазините с нетна комерсиална повърхност над 300 кв м, базарите и ревютата на закрито. Изключение се допуска във връзка с магазините, които оферират най-вече хранителни артикули, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, без значение дали са независими обекти или са разположени в търговски център вид МОЛ. Изключение се позволява и за лечебните заведения и имунизационни пунктове, ситуирани на територията на комерсиалните центрове.
14. Преустановява се провеждането на проведени екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната.
15. Преустановяват се свижданията в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален етап, както и свижданията в специализираните институции за даване на обществени услуги и в тези за обществени услуги от резидентен тип за деца и възрастни. 
16. Преустановява се провеждането на планов банкет и планова оперативна активност в лечебните заведения за болнична здравна помощ, като се изключи дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и кафези, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, без значение от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лекуване и психиатрична помощ.
17. Преустановява се присъственият образователен развой във висшите учебни заведения.
18. Преустановяват се присъствените образователни занятия в учебните заведения във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население.
19. Преустановяват се присъствените образователни занятия на 50% от паралелките в училищата в общините с достигната 14-дневна заболяемост сред 250 и 500 на 100 000 население. Присъственото образование се реализира по график, одобрен от министъра на образованието и науката.
20. Въведените противоепидемични ограничения по т. 18 и 19 може да не се ползват и учениците могат да организират присъствени образователни занятия в съответните учебни заведения, в случай че са изпълнени следните условия:
а) основана е организация за осъществяване на място в учебно заведение на проучване за COVID-19 с бързи антигенни проби два пъти в седмицата (понеделник и четвъртък) на учениците от съответните класове (които организират присъствено обучение) и на педагогическия и непедагогическия личен състав, който взе участие в осъществяване на присъственото обучение, като се изключи тези, които разполагат с годни документи за имунизация, преболедуване или изследване;
б) при положение на противоречие на родителите/настойниците/попечителите за провеждане на проучване за COVID-19, ученикът не се позволява до присъствено образование и му се осигурява опция за образование от разстояние в електронна среда.
21. Решението за прекосяване в образование в електронна среда от разстояние по т. 18-20 се взема от министъра на образованието и науката при изискванията и по реда на член 105, ал. 6 и 115а, алинея 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и учебното обучение.
22. Всички възпитаници от пети до дванадесети клас, както и педагогическият и непедагогическият личен състав в учебните заведения носят защитна маска за лице по време на престоя и образованието им в учебните заведения.
23. Часовете по физическо образование и спорт се организират навън.
24. При провеждането в присъствена среда на групови извънкласни действия и занимания, действия по ползи, занимални и други, проведени в учебна среда не се допуска разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки. 
25. Учебните занятия в учебните заведения и детските градини при присъствено образование се осъществяват при съблюдаване на Насоките за образование и дейности в изискванията на извънредна епидемична конюнктура в учебните заведения и детските градини, одобрени от министъра на образованието и науката и министъра на опазването на здравето и оповестени на интернет страницата на Министерство на образованието и науката.
26. Провеждането на събирания от частен темперамент (кръщенета, сватби и др.) се допуска с присъединяване на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица навън.
27. Всички физически и юридически лица, които са притежатели или управляват търговски, административни или други обекти, които дават услуги на жителите, създават организация за надзор на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв м.
28. На всички пазари, борси, базари и изложби навън се основава организация за еднопосочно придвижване, обезпечаване на надзор на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв м и обезпечаване на физическа отдалеченост от минимум 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
29. Работодателите и органите по назначение да провеждат работния развой на работниците/служителите в отдалечена форма (работа от разстояние/надомна работа), където е допустимо, като позволяват присъствена работа на най-вече 50% от личния състав.
30. Работодателите и органите по назначение във всички администрации по смисъла на член 1 от Закона за администрацията провеждат работния развой на работниците/служителите, като:
а) открият работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10.00 часа, в случай че според от характера на работа това не е възможно;
б) разпоредят работа от разстояние на минимум 50% от личния състав, в случай че в зависимост от характера на работа това не е допустимо.
31. Работодателите в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, приютите и домовете за възрастни хора организират работния развой, като позволяват до работа единствено чиновници с годни документи за имунизация, преболедуване или проучване по смисъла на тази заповед. Работодателят може да обезпечи осъществяване на проучване за COVID-19 с бързи антигенни проби на място.
За извършеното проучване се сформира протокол, в който се вписват имената на служителя, резултатът от теста и датата на провеждането му. Протоколът се подписва от работодателя и изследваните лица. Резултатите са годни до 48 часа от вземането на тестът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР