Нови правила, при които работодател може да уволни дисциплинарно свой

...
Нови правила, при които работодател може да уволни дисциплинарно свой
Коментари Харесай

Предстоят големи промени в Кодекса на труда

 Нови правила, при които шеф може да уволни дисциплинарно собствен чиновник. Те са част от промени в Кодекса на труда, импортирани за публично разискване. И още - излизането в отпуск ще е допустимо, след единствено 4 месеца трудов стаж. Досега, в случай че чиновник изиска да излезе в заплатен отпуск от работа, той би трябвало да е натрупал минимум 8 месеца стаж на позицията. Със заложените промени този период се редуцира двойно - на 4-ри месеца.

За насъбран трудов стаж към този момент ще се признава и времето, през което служителят е работил в интернационална организация, в която страната ни членува като да вземем за пример Организация на обединените нации или НАТО. За стаж ще се признава и времето през което работодателят не е съумял да откри подобаваща позиция за бременна служителка или служащ с ТЕЛК.

Промени има и при по този начин наречените " дисциплинарни " уволнения. До тях ще се стига при редовно нарушение на трудовата дисциплинираност. Под редовно ще се схваща най-малко 3 на брой насъбрани от служителя прегрешения.

В един от цеховете за ПВЦ артикули у нас работят над 50 чиновници. За да бъдат изпълнени поръчките в период, компанията има строги правила. " Един от нашите критерии е да се идва в точния момент на работа. Ако има проблем, би трябвало да ни предупредят. Винаги се влиза в състояние. 5-10 минути толеранс е нещо обикновено и ние го одобряваме, въпреки че или се отработва или компенсира под някаква форма ", споделя притежателят на компанията Йонко Земярски.

По закон учредения за уволняване могат да бъдат три закъснения за работа с повече от час, три отсъствия от работното място за повече от един час, както и отсъствие на работа в два следващи дни.

" Такива чиновници при нас няма. Много бързо излизат от системата, тъй като процесът на произвеждане е непрестанен и неналичието на някой, който е трябвало да пристигна, а не идва, бърка процеса и няма по какъв начин да се случи това ", разяснява Йонко Земярски.

Дисциплинарно уволняване може да последва и при корист с фирмена информация, както и при измами, ощетяващи работодателя, чиновниците или клиентите. 

До момента обаче в Кодекса на труда е липсвала публична формулировка какво е " редовно " нарушение на дисциплината. Това е водило до редица правни разногласия и спорни правосъдни решения, настояват юристи.

" Проблемът произтича от това, че друга норма на Кодекса на труда не разрешава за едно и също нарушаване да бъдат налагани повече от едно санкции. Ако за едно забавяне на служащия или едно прибързано овакантяване на работа му е наложена забележка, допустимо ли е за същото това нарушаване да бъде осъден повторно с дисциплинарно уволняване? ", разяснява юристът по трудово право доцент доктор Андрей Александров.

Отговорът идва с новите промени в Кодекса на труда и дефиницията, че " систематични нарушавания са три или повече нарушавания в границите на година като най-малко за едно от тях не е налагано наказване. "

" Това ще е добре за работодателите, тъй като те носят риска незаконосъобразно наложеното дисциплинарно наказване да бъде оспорено пред съда и служителят да бъде възобновен на работа и да му се присъди обезщетение ", показва Александров, представен от " Нова ТВ ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР