Нови правила на пазара на труда в Германия, които ще

...
Нови правила на пазара на труда в Германия, които ще
Коментари Харесай

Германия забранява на кланиците да наемат българи чрез посредници

Нови правила на пазара на труда в Германия, които ще обиден и българите. Правителството в Берлин показа законопроект, който не разрешава на огромните месопреработвателни компании да наемат посредством подизпълнители и трудови медиатори работна ръка от Източна Европа.

Повод за предлагането станаха зачестилите по време на пандемията случаи на всеобщи болести в кланици и ферми, в които работят най-вече българи и румънци.

От първи януари следващата година немските месопреработвателни компании няма да могат да наемат посредством подизпълнители и медиатори краткотрайна работна ръка в България, Румъния и други източноевропейски страни, предава Българска национална телевизия.

Българите от немските кланици взимали най-ниски заплати

Министърът на труда Хубертус Хайл съобщи, че употребата в този отрасъл е срамна за Германия. Пандемията от ковид става мотив за рецензии към мизерните условия, в които българите и другите източноевропейци живеят.

Хубертус Хайл, министър на труда на Германия: Още преди пандемията обстановката беше пагубна, само че в този момент към този момент се трансформира в опасност за здравето на хората.

Повечето огромни кланици в Германия работят с подизпълнители в Източна Европа, които им обезпечават евтина краткотрайна работна ръка. По този метод немските компании трансферират върху подизпълнителите отговорността за изискванията на труд и настаняване на служащите. Често те работят по 16 часа дневно, без отмора и получават минимално заплащане.

През последните седмици кланици и ферми в цяла Германия, в които работят българи и други източноевропейци, станаха главните огнища на COVID-19.

Ако законопроектът бъде утвърден от немския Бундестаг, от следващата година огромните месопреработватели компании в Германия ще би трябвало непосредствено или посредством свои дъщерни компании да наемат работната си ръка.

Държавата ще управлява доста строго и изискванията на живот, при които хората биват настанявани. Глобите за компаниите, които нарушават закона ще бъдат до 30 000 евро.

От месопреработвателната промишленост към този момент се заканиха да внесат тъжба в Конституционния съд, в случай че законът влезе в действие. Според тях без работна ръка от България и Румъния цената на месото за крайните консуматори в Германия ще се усили с сред 10 и 20%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР