Нови по-високи пенсии от октомври одобриха капиталът, синдикатите и служебната

...
Нови по-високи пенсии от октомври одобриха капиталът, синдикатите и служебната
Коментари Харесай

Социалните партньори подкрепиха предложенията за актуализацията на бюджета и пенсиите

Нови по-високи пенсии от октомври утвърдиха капиталът, синдикатите и служебната власт. Очаква се междинното нарастване за един възрастен да бъде 64 лв.. Планира се растеж и на минималната, и на оптималната пенсия.

Социалните сътрудници поддържаха и актуализацията на бюджета. Ако бъде утвърдена и от Народното събрание, при нова тежка Коронавирус рецесия, тя ще обезпечи пари на бизнеса, за обществени разноски и за опазване на здравето.

По актуализацията на бюджета на Здравната каса обаче ще трябват промени, тъй като касата и финансовото министерство не се схванаха кой да заплаща спомагателните пари за имунизация.

Заради множеството предстоящи доходи в държавната хазна се планува увеличение на разноските с 1,8 милиарда лв. – концепцията е с парите да се посрещнат здравни и обществени разноски, разноски в поддръжка на бизнеса при отрицателно развиване на Коронавирус епидемията.

Бизнес и синдикати се сплотиха още към концепцията преизчислението на пенсиите от октомври да стане с увеличение на тежестта на година стаж в пенсионната формула. Така междинното нарастване ще бъде 12,5 на 100.

Минималната пенсия да се усили от 300 на 340 лв., оптималната да доближи, а обществената от малко над 148 лв. да стигне 170, утвърдиха още обществените сътрудници.

След като години наред Бистра Петрова се е трудила в държавните железници, счетоводството и в детска градина, взима пенсия малко над 300 лв.. И продължава да работи – в този момент в търговията. Само в случай че пенсията й стигне 500 лв., Бистра Петвора може да си разреши да не работи.

Работодателите и синдикатите са единодушни- предлагането на служебния кабинет за нови пенсии е положително.

„ Това решение преодолява една неправда, тъй като хора, които са работили теоритично 20 години и 40 години, бяха изпаднали в догадка доста скоро да получават разлика от 20-30 лв. пенсия “, уточни ръководителят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

„ Това за нас е съществено обединяване към най-справедливия и най-разумния вид, който може в този момент да се предложи “, означи и водачът на КНСБ Пламен Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

Ресорният министър уточни, че е планувана и друга обществена помощ за възрастните над 65 години.

„ Заложени са и над 230 млн. лв. за други обществени заплащания, в това число и мярката за месечната финансова помощ за пенсионерите, които са с приходи под линията на беднотия “, разгласи Гълъб Донев.

Доходите им да бъдат допълвани до тази линията, която в този момент е 369 лв., объсиха още обществените сътрудници.

А финансовият министър уточни, че множеството разноски и актуализирането на бюджета е допустимо поради повече доходи от плануваните

„ Идвайки, едно ново държавно управление да има финансовия запас да се оправи с евентуална тежка вълна на Коронавирус до края на годината, без да би трябвало да се подхваща незабавни ограничения що се отнася до финансите на страната “, означи Асен Василев.

Предложенията би трябвало да бъдат утвърдени и от Народното събрание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР