Нови, по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на

...
Нови, по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на
Коментари Харесай

НАП връща до 1350 лв. на родители с три деца

Нови, по-високи данъчни облекчения ще могат да употребяват родителите на деца и деца с увреждания, оповестяват от Националната организация за приходите.

Данъчната отстъпка е доста по-висока спрямо предишни години и ще се ползва еднократно единствено за приходите от 2021 година

За да употребява данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) би трябвало през актуалната година да е получавало приходи, облагаеми с годишни налози (данък върху общата годишна данъчна основа или налог върху годишната данъчна основа за приходите от стопанска активност като едноличен търговец).

От Национална агенция за приходите прецизират, че хората без приходи или единствено с необлагаеми такива, като обезщетение за майчинство да вземем за пример, както и единствено с приходи, облагаеми с финален и/или патентен налог, не могат да се възползват от облекченията, само че това може да направи другият родител.
 Новите данъчни облекчения ще се употребяват от 2022-а
Новите данъчни облекчения ще се употребяват от 2022-а

Хората ще би трябвало да заявяват за облагане приходите си от криптовалути

За тази година сумите, с които е допустимо да се понижи общата годишна данъчна основа при прилагане на данъчно облекчение за деца са: 4500 лева за едно дете, 9000 лева за две деца и 13 500 лева за три и повече деца.

От Приходната организация показват, че родителите ще получат надлежно до 450 лева за едно дете, до 900 лева за две и до 1350 лева за три и повече деца. За развъждане на едно дете с увреждания понижението за тази година е в размер на 9000 лева, като сумата за приемане е 900 лева Не се трансформират изискванията за прилагане на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания.

Важно условие за използване на облекченията е лицата да нямат отговорности, подлежащи на наложително осъществяване.

От Национална агенция за приходите поучават жителите да ревизират с личен идентификационен код данъчната си сметка онлайн за отговорности преди да употребяват данъчно облекчение, с цел да избегнат неудобства. Данъчните облекчения могат да се употребяват по два метода: единият е с подаване на пред работодателя по главния трудов контракт сред 30 ноември и 31 декември 2021 година В този случай работодателят може да възвърне налога до края на януари 2022 година Втората опция за прилагане на данъчното понижение е с подаване на годишна данъчна декларация в Национална агенция за приходите в период от 10 януари до 3 май 2022 година, като паричните суми ще бъдат възобновени след инспекция от приходната организация в период от един месец след подаването на декларацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР