Нови над 109 млн. евро ще бъдат инвестирани по Програма

...
Нови над 109 млн. евро ще бъдат инвестирани по Програма
Коментари Харесай

Инвестират нови 109 млн. евро в пограничния регион между България и Румъния

Нови над 109 млн. евро ще бъдат вложени по Програма „ Интеррег V -A Румъния – България 2014-2020 година “ в пограничния район сред двете страни. Това стана ясно по време на десетото съвещание на Комитета за наблюдаване на европейската трансгранична стратегия, което се организира в град Велико Търново. То бе съпредседателсвано от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова. На съвещанието бяха утвърдени общо 74 нови планове сред сътрудници от двете страни в границите на третата покана за планови оферти.


„ Програмата за трансгранично съдействие сред България и Румъния е една от основните за териториално развиване на пограничния район от двете страни на река Дунав и има положителен резултат за районите. С програмата поддържаме икономическия напредък и заетостта в пограничните области “, уточни заместител районният министър.

Деница Николова означи, че измежду утвърдените планове има два на Агенция “Пътна инфраструктура ” и касаят рехабилитация на значими пътни прави в Северна и Северозападна България, което е от извънредно значение за свързаността. Близо 4 млн. евро ще бъдат вложени в рехабилитация на към 10 км от третокласния път Гулянци - Долна Митрополия на територията на област Плевен. Вторият план е за близо 3 млн. евро и планува рационализация на 7,7-километров сектор от път II-81 Костинброд-Берковица-Монтана, с което ще се обезпечи и достъп на град Берковица до транспортен кулоар IV.

Сред утвърдените планове е и „ Усъвършенстване на взаимните дейности за реагиране при спешни обстановки “ на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, който ще се финансира с над 1 млн. евро. С над 3 млн. евро ИА „ Морска администрация “ ще сътвори Аварийни избавителни центрове в Русе, Лом и Турну Мъгуреле за предварителна защита и превъзмогване на бедствия по отношение на навигацията по р. Дунав.

„ Отчитаме сериозен интерес и огромен брой претенденти по оповестената покана. Това е действителен индикатор за това, че програмата дава отлични благоприятни условия за институциите и организациите от трансграничния район да осъществят концепциите си за справяне с общите провокации. Освен това плановете се отличават с високо качество “, разяснява още зам.-министър Николова. Тя означи, че посредством общата си стратегия и съдействие Румъния и България са потвърдили, че дружно могат да реализират повече.

„ Ние към този момент отчитаме позитивен резултат по повод развиване на районите и териториалното доближаване. Програмата потвърди значимостта и смисъла си за развиването на трансграничния район “, означи още зам.-министър Николова. Тя добави, че в границите на председателството на Съвета на Европейски Съюз България работи за поощряване и опазване на политиката на доближаване. “Българското председателство е съсредоточило своите старания към провеждането на почтен и отворен политически спор за бъдещето на Кохезионната политиката и поддържане на нейната значима роля и след 2020 година. По отношение на териториалното доближаване, считаме, че Кохезионната политика би трябвало да резервира дълготрайния си капиталов темперамент, в същото време увеличение на средствата за по-слабо развитите райони, усилване на споделеното ръководство, подсилване и повишение на локалния потенциал за осъществяване на териториални принадлежности, както и потребление на финансовите принадлежности ”, разяснява още тя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР