Нови над 109 млн. евро ще бъдат инвестирани по Програма

...
Нови над 109 млн. евро ще бъдат инвестирани по Програма
Коментари Харесай

Дават нови 109 млн. лева за пограничния район с Румъния

Нови над 109 млн. евро ще бъдат вложени по Програма „ Интеррег V -A Румъния – България 2014-2020 година “ в пограничния район сред двете страни. Това стана ясно по време на десетото съвещание на Комитета за наблюдаване на европейската трансгранична стратегия, което се организира в град Велико Търново. То бе съпредседателсвано от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова. На съвещанието бяха утвърдени общо 74 нови планове сред сътрудници от двете страни в границите на третата покана за планови оферти.

„ Програмата за трансгранично съдействие сред България и Румъния е една от основните за териториално развиване на пограничния район от двете страни на река Дунав и има положителен резултат за районите. С програмата поддържаме икономическия напредък и заетостта в пограничните области “, уточни заместител районният министър.

Деница Николова означи, че измежду утвърдените планове има два на Агенция “Пътна инфраструктура” и касаят рехабилитация на значими пътни прави в Северна и Северозападна България, което е от извънредно значение за свързаността. Близо 4 млн. евро ще бъдат вложени в рехабилитация на към 10 км от третокласния път Гулянци - Долна Митрополия на територията на област Плевен. Вторият план е за близо 3 млн. евро и планува рационализация на 7,7-километров сектор от път II-81 Костинброд-Берковица-Монтана, с което ще се обезпечи и достъп на град Берковица до транспортен кулоар IV.

Сред утвърдените планове е и „ Усъвършенстване на взаимните дейности за реагиране при спешни обстановки “ на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, който ще се финансира с над 1 млн. евро. С над 3 млн. евро ИА „ Морска администрация “ ще сътвори Аварийни избавителни центрове в Русе, Лом и Турну Мъгуреле за предварителна защита и превъзмогване на бедствия по отношение на навигацията по р. Дунав.

„ Отчитаме сериозен интерес и огромен брой претенденти по оповестената покана. Това е действителен индикатор за това, че програмата дава отлични благоприятни условия за институциите и организациите от трансграничния район да осъществят концепциите си за справяне с общите провокации. Освен това плановете се отличават с високо качество “, разяснява още зам.-министър Николова. Тя означи, че посредством общата си стратегия и съдействие Румъния и България са потвърдили, че дружно могат да реализират повече.

„ Ние към този момент отчитаме позитивен резултат по повод развиване на районите и териториалното доближаване. Програмата потвърди значимостта и смисъла си за развиването на трансграничния район “, означи още зам.-министър Николова. Тя добави, че в границите на председателството на Съвета на Европейски Съюз България работи за поощряване и опазване на политиката на доближаване.

“Българското председателство е съсредоточило своите старания към провеждането на почтен и отворен политически спор за бъдещето на Кохезионната политиката и поддържане на нейната значима роля и след 2020 година. По отношение на териториалното доближаване, считаме, че Кохезионната политика би трябвало да резервира дълготрайния си капиталов темперамент, в същото време увеличение на средствата за по-слабо развитите райони, усилване на споделеното ръководство, подсилване и повишение на локалния потенциал за осъществяване на териториални принадлежности, както и потребление на финансовите инструменти”, разяснява още тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР