Нови милиони са планирани в Бюджет 2022 за обследване и

...
Нови милиони са планирани в Бюджет 2022 за обследване и
Коментари Харесай

Нови милиони за обследване на 384 язовира в Бюджет 2022

Нови милиони са планувани в Бюджет 2022 за проучване и ремонт на язовири. Този път те няма да бъдат дадени на Държавната консолидационна компания (ДКК), а на Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири ". И двете структури са под шапката на Министерството на стопанската система. Това стана ясно от обясненията на вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова по време на представянето на проектобюджета на ведомството в отрасловата парламентарна комисия.

В Бюджет 2022 са заложени в допълнение над 90 млн. лева за Министерството на стопанската система и промишлеността, заяви Корнелия Нинова.

От тази сума 57.1 млн. лв. са трансфер към Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири ", уточни тя. В момента работи екипът, който прави обзор на положението на язовирите към другите ведомства, сподели Нинова. Допълни, че скоро ще има информация за оферти за законодателни и административни променибез да посочи в каква тенденция.

Предвижда се Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири " да обследва 384 язовира, за планиране са 100 язовира, за настоящ ремонт 130, а за главен ремонт - 15, сподели Нинова.

При ръководството на ГЕРБ през 2018 година и 2019 година бяха отпуснати общо 630 млн. лева на ДКК за С днешна дата са ремонтирани и то нелегално едвам към 20 от тях, разкри служебното държавно управление.

В същото време са раздадени стотици милиони левове задатъци на няколко компании.ДКК посредством контракт за инхаус превъзлага активността на държавното сдружение „ Монтажи “, което е част от холдинговата конструкция. От своя страна „ Монтажи “ ги превъзлага на няколко компании с контракти за доставка на услуги и материали. Най-големите получатели на средства са " Ковел-Про " ЕООД, " Планекс-ГЕС " ДЗЗД и " Абак Държавна сигурност " ЕООД, разкри служебното държавно управление. Преди ден министър председателят Кирил Петков пък сподели, че ще пита основния прокурор Иван Гешев „ има ли връзка сред строителните компании, част от които са взели много от договорите по отношение на противозаконното строителство на язовири, които ние установихме и по този начин известния с прякора " Таки ".

По програмата за преструктуриране и дейно ръководство на държавната благосъстоятелност и в частност на ДККи дъщерните ѝ сдружения са планувани 41 .176 млн. лв. по бюджета на Министерството на стопанската система за 2022 година, сподели Нинова.

В проектобюджета на икономическото министерствоса заложени и спомагателни прехвърляния от 572 500 лв. за Комисията за отбрана на потребителите . Те ще бъдат изразходвани за поставената от вицепремиера предпочитана активност - отбрана на хората от злоупотреби на пазара и от деформиране на конкурентната среда от разнообразни стопански субекти.Нинова към този момент изиска повече български артикули от веригите в хипермаркетите.

Министърът на стопанската система уточни, че в проектобюджета на ведомството са сложени значими цели в девет бюджетни стратегии.

За облекчение на регулациите за бизнеса са планувани 3.9 млн. лв., сподели Нинова. Тя изясни, че към този момент са разпознати към 150 поднормативни актове, които би трябвало да бъдат прегледани.

По програмата за протекция на обектите на индустриална благосъстоятелност са планувани 3.7 млн. лв..

Друга стратегия е за инфраструктурата по качеството в поддръжка развиването на стопанската система.

Програмата за възстановяване на опциите за присъединяване в единния европейски пазар е на стойност 895 500 лв..

Програмата за поощряване на дребните и междинните предприятия и промишлеността е за 1.141 млн. лв., като посредством нея се цели възстановяване на конкурентоспособността на компаниите, дигитализацията им и експортното насочване, уточни Нинова.

Големите пари за дребния бизнес ще дойдат от Министерството на вложенията и растежа , като за дребните и междинни предприятия през тази година са заложени 726 млн. лева, сподели министърът на нововъведенията Даниел Лорер. Той добави, че се работи за обезпечаването на елементарен достъп на компаниите до тези средства. Целта е тази година да се реализира стопански растежот 4.8 на 100, уточни Лорер.

„ Това е страхотна цел, нещо, което не е правено от 2008 година и в случай че бъде реализирано ще е необикновен резултат “, сподели ръководителят на икономическата комисия Мартин Димитров.

Бюджетът на новото М инистерство на нововъведенията и растежа за тази година е планувано да бъде към 28 милиона лв. . То ще реализира активността си през една политика и две бюджетни стратегии, уточни Лорер.

Политиката е за повишение на конкурентоспособността и реализиране на дълготраен напредък за справяне със разтърсванията, провокирани от рецесията с ковид и от инфлацията, сподели Лорер.

От заложените 28 млн. лв. за ведомствени разноски са планувани 13.39млн. лева, за личен състав – 7.1 млн. лева, за прехрана – 2.3млн. лева, за членски импорт в нетърговски организации – 2.6 млн. лева и за финансови разноски – 1.2млн. лева

Администрираните разноски на министерството включват стимулиране на нововъведенията посредством Националния иновационен фонд – 5.6 милиона лв., както и дотации по Закона за поощряване на вложенията - най-малко 9 милиона лв., сподели Даниел Лорер.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР