Нови месни продукти с международно доказано качество започва да предлага

...
Нови месни продукти с международно доказано качество започва да предлага
Коментари Харесай

Кайма и мляно месо с TÜV сертификат предлага Kaufland на витрините си

Нови месни артикули с интернационално потвърдено качество стартира да предлага в своите 63 магазина Kaufland. На публична гала в централата на веригата беше връчен документ от TÜV Austria за предлаганата на витрина с обслужване кайма от марката " Брей! " и за мляно месо " Шеф Месар ".

И двата продукта досега се предлагаха в опаковка, само че новата форма, в която ще са налични за клиентите е желаната от тях, акцентира основният изпълнителен шеф на Kaufland България Иван Чернев. Πo дyмитe мy дaннитe oт мaгaзинитe пoĸaзвaт, че каймата и мляно месо от витрината на обслужване са 3 пъти по-търсени от готовите разфасовки кебапчета и кюфтета.
 Снимка 603181
Източник:

Чернев уточни, че каймата " Брей! ", която е и по стандарт " Стара планина ", съдържа посочения по БДС набор от подправки като сол и кимион, а мляното месо " Шеф месар " е единствено с естествено осоляване.

Той беше безапелационен, че узаконяването на продукта в новата му форма на предложение не е фиктивен развой. Затова и работата с TÜV Austria е почнала още през август. " Нашата отговорност като водач на пазара става все по-голяма. Процесът стартира в Търговска дирекция - избор на снабдител, първични материали, състав. Тази стока влиза в централен склад, а там има експерти, които управляват нейното качество. После тя се излага в нашите филиали ", изясни основният изпълнителен шеф на веригата.
 Kaufland подтиква развиването на българските производители с повече от 30 милиона лв. годишно
Kaufland подтиква развиването на българските производители с повече от 30 милиона лв. годишно

Пред Money.bg приказва Иван Иванов - началник в направление " Плодове, зеленчуци и цветя " в Kaufland България

Той означи, че основаният у нас ъгъл за надзор на качеството на месо и риба през последните 3 години се е трансформирал в образец за всички останали страни, където работи Kaufland и те са го внедрили.
 Снимка 603132
Източник:

По отношение на процеса на узаконяване, Димитър Краев от TÜV Austria изясни, че става дума за 3-степенен надзор, който включва лабораторни проби, инспекции на превоза и секрети клиенти, които купуват действителни бройки от продуктите за проучване. Той добави, че контролът ще продължава с одит на случайно определени местоположения на всеки 3 месеца.

Колко и какво месо ядем

Освен за връчването на документа, от Kaufland събраха медиите и с цел да дадат начало на серия от полемики " Нека поговорим за качеството на храната ".
 Снимка 603134
Източник:

Запазва се устойчивата наклонност българинът да яде от ден на ден месо, като в другите групи има сред 50% и 100% нарастване в интервала 2004 година - 2014 година, а първите обработени данни от Националния мониторинг за оценка на хранителния банкет и хранителния статус на популацията над 1-годишна възраст демонстрират продължаващ растеж. Това изясни националният съветник под хранене и диетика проф. Веселка Дулева.
 Kaufland България ще модернизира още 9 хипермаркета от веригата си през 2023 година
Kaufland България ще модернизира още 9 хипермаркета от веригата си през 2023 година

През миналата година най-голямата комерсиална верига влага над 40 млн. лева в обновяването на свои обекти

Тя означи, че е подобен и резултатът от годишните изследвания на Национален статистически институт, въпреки те да са с друга методология - сред 36 кг и 38 кг месо влизат в семействата у нас годишно.

Проф. Костадин Василев от Университета за хранителни технологии уточни какви са характерностите на качественото прясно месо - чиста, неослизена и нелепнеща повърхнина, слаба мокрота на повърхността на свеж прорез, транспарантен сок, пълтно и еластично месо и благоуханен и транспарантен бульон, в случай че решим да го сварим.
 Снимка 603133
Източник:

Т.нар подозрително прясно месо е с изсъхнала повърхнина, а от време на време - и мухъл, мрачно червен или кафяв цвят, от вътрешната страна е по-влажно, постоянно цветът отива към сиво-зелено, мирише на кисело, спарено и от време на време - на загнило, а бульонът няма мощен мирис. Експертът акцентира, че това месо към момента може да се употребява след преправка и не трябва да се изхвърля като отпаден артикул.

Месото в начален етап на разруха към този момент е или мощно сухо, или доста влажно, цветът е по-силно изразено тъмнозелено или сиво, меко е и има блестящо изразен аромат на загнило. По думите на професора тук вероятната преправка е единствено в границите на 2-3 дни.

Проф. Василев акцентира, че каймата не би трябвало да има доста кондензиран цвят или доста настойчив мирис, тъй като с оцветители и подправки може да се прави опит да се скрият недобрите качества на месото, от което е смляна тя.

Една по-специална витрина

Новите артикули ще се оферират във всички 63 магазина на Kaufland, в това число и в основния за веригата обект в столичния квартал " Банишора ". Там продължава изпитването на първата в света напълно сертифицирана от TÜV Austria витрина за месо и пресни храни. Тя е дълга близо 30 метра и на нея се оферират към 400 продукта.
 Снимка 603063
Източник:

Иван Чернев изясни, че витрината е с интегрирани системи за надзор на хигиената и температурата, усъвършенствана видимост за клиентите и улеснения за чиновниците, които ги обслужват. Едно от значимите условия, свързани със сертифицираните артикули, е, че каймата, която се предлага, се осъществя в границите на 24 часа - потребителите могат да бъдат сигурни, че получават свеж артикул.

След България, такива прототипни витрини са конфигурирани и в обекти в Германия и Чехия като в идващите няколко месеца ще стане ясно дали ще стартира всеобщото им внедряване в нови и новоремонтирани обекти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР