Нови мерки срещу търговията с фалшиви лекарства в аптеките. От

...
Нови мерки срещу търговията с фалшиви лекарства в аптеките. От
Коментари Харесай

Спират фалшивите лекарства с директива на ЕС от догодина

Нови ограничения против търговията с подправени медикаменти в аптеките. От следващата година влиза в действие нова евродиректива, която ще подсигурява, че всеки медикамент, който стига до пациентите, е същински.

Съвсем скоро всяко лекарство, което купуваме с рецепта, ще бъде проверявано преди да бъде продадено. Медикаментите ще имат неповторим номер, който ще демонстрира дали са подправени. За задачата обаче е нужно аптеката да разполага с компютър, интернет и читател, който да сканира баркода, оповестява NOVA.

Между 1 и 4% от медикаментите в Европа са подправени. Измами се вършат най-често със наличието на медикаментите. Често се подправя и информацията, която дават опаковката и листовката. Новата евродиректива ще опита да спре точно тези злоупотреби. Т.нар. верификация на лекарствени артикули ще е наложителна за всички страни членки на Европейския съюз.

Новите правила няма да се отразят на цените. Разходи обаче ще има за аптеките, които ще би трябвало да влагат в четци за сканиране на баркодовете. Собственичка на аптека пресмята, че за внедряването на системата ще са нужни най-малко 500 лв.. Някои фармацевти даже предизвестяват за банкрут на аптеки.
 

Промяната няма да важи за медикаментите, които се отпускат без рецепта. Новите правила ще важат за аптеките от 10 февруари 2019 година / Марица

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР