Нови животни ще зарадват посетителите на Софийския зоопарк. След загубата на

...
Нови животни ще зарадват посетителите на Софийския зоопарк.
След загубата на
Коментари Харесай

Два слона заменят Артайда в столичния зоопарк

Нови животни ще зарадват посетителите на Софийския зоопарк.

След загубата на обичаната на доста гости Артайда два слона ще дойдат в столицата за наслада на дребни и огромни. Вече се водят дейни договаряния с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА), оповестява шефът на зоопарка ланд. арх. Добромир Бориславов пред „ Монитор “.

Въпреки ниските температури и натрупалия сняг изненадващо доста животни са излезли във външните заграждения, с цел да се насладят на слънчевите лъчи. Сибирският тигър и евроазиатският рис Беси наподобява се усещат като на плаж. Естествената среда на тези огромни котки включва доста студено време, по тази причина и снегът през последните дни е добре пристигнал за тях.

Залите с огромните котки в този момент са затворени, за запазване на тяхното здраве, споделя шефът на зоологическата градина. След открити случаи на инфектирани и умряли животни в зоопаркове в чужбина чиновниците не могат да поемат риск и да пуснат хората вътре, до момента в който не премине пандемията.

Те също съблюдават нужните ограничения за запазване здравето на животните при влизането си във вътрешните им пространства. Задължително носят маски и усърдно измиват освен ръцете си, само че и лицето преди всяко посещаване на животните.

Зала „ Големи котки, терариум и аквариум “ не е единственото краткотрайно затворено помещение. В залите „ Гиганти “ и „ Маймуни “ 1, 2 и 3 допускането на гости също е краткотрайно неразрешено. Въпреки породеното стеснение ни твърдят, че през топлия сезон от април нататък 90% от животните излизат в откритите заграждения и искащите да им се порадват ще имат тази опция.

Новите слонове в зоопарка ще дойдат след инспекция от съветник от Европейската асоциация на зоопарковете, който ще прегледа изискванията. Видимо е, че в постройката на слонарника не са правени реконструкции и нововъведения. Този развой обаче също ще отнеме време. Слоновете са измежду предпочитаните животни на столичния зоопарк. Това скъпо животно е едно от първите жители на зоологическата градина в София още от откриването ѝ през далечната 1888 година. Софийският зоопарк е единственото място в страната, където посетителите могат да видят това емблематично животно. Целта е освен да се обезпечи уместно местообитание за тези скъпи животни, а и да им се сътвори обществена среда, изяснява арх. Бориславов.

След диалози с някои от най-малките гости стана ясно, че едно от най-очакваните животни е жирафът. Директорът на зоологическата градина ни увери, че на територията на зоопарка ще има жираф, само че не се ангажира със периоди.

В края на предходната година столичният зоопарк усили фамилията си с двойка черни лешояди. Малко преди този момент мечкарника също се снабди с ново попълнение. Бърнестата мечка Шрея дойде от Сингапур през ноември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР