Нови изследвания показват, че дълголетието на хората ще се увеличи

...
Нови изследвания показват, че дълголетието на хората ще се увеличи
Коментари Харесай

Изследване шашва какво ще се случи със света до 2050 година

Нови проучвания демонстрират, че дълголетието на хората ще се усили фрапантно до 2030 година Според американски център за изследвания "Pew " до 2050 година се чака да има над 3.7 милиона столетници в света. Прогнозите демонстрират, че жена родена през 2030 година ще доживява приблизително до 83.3 години, а мъж до 79.5 години, предава bTV.

"Средната възраст в България за мъжете е 71 година, а за дамите 76 година, това е 2018 година Средно 74.5 година - това е непрестижна възраст за България, обидна, тъй като по целия свят и изключително в по-напредналите страни, всичко е 80 година ", споделя проф. Димитър Чавдаров, създател на книгата "Да остаряваш постепенно, е изкуство " .

80 е новото 100

Сред главните фактори, които въздействат на стареенето и предопределят старостта, са методът на хранене, стресът, пушенето и местоживеенето.

"Най-сериозният недостатък в храненето на хората е препеченото – кафяво има ли от горната страна е неприятно. На второ място - големите количества захари и тлъстини. Тези неща, с цел да се развиваме обикновено би трябвало да ги има при нас, само че в избрана естетика и цялост. Шоколадът е една от най-полезните храни – умерено, качествено, дори белгийците сътвориха един шоколад за дългоденствие . Испанците отдават дълголетието на виното. Испанското вино съдържа ресфиратрол - един от факторите, гарантиращ дългоденствие. При гърците зехтина .
Все отново тези минават за щастливи народи, а българите не са щастлива нация. Тя се дефинира с няколко параметри и в международните ранглисти ние минаваме на ниско място ", разяснява още проф.Чавдаров.

В класацията с 10-те най-щастливи страни за 2019 година попадат 8 европейски, като челната позиция е отредена на Финландия.

Друга ранглиста, обаче демонстрира, че в Япония има максимален брой население над 100-годишна възраст. От страна на изгряващото слънце е и 116-годишната Кейн Танака, оповестена публично през март тази година за най-старият жив човек в света.

"Има един народ хунза в Тибет, който се счита за най-щастлив. Столетниците са най-вече, а е толкоз примитивен, токова първичен, само че хора на 90, на 100 години си орат си работят с естествен темп, непрекъснат ", споделя професорът.

Можем ли, обаче да забавим стареенето и по какъв начин?

"Аз поучавам хората – два пъти годишно, както вършат американците. Те си вършат здравно огледало – цялостни проучвания във всякакво отношение. Ако успеем да си поддържаме имунната система на несъмнено равнище, в случай че няма стрес денонощен това е една гаранция ", поучава про. Чавдаров.

Паралелно с увеличаващия се брой на столетници, върви и увеличение броя на население в света. От почти 7.7 милиарда хора в света през 2019 година се чака да нарасне до 8.5 милиарда през 2030 година и 9.7 милиарда през 2050 година, а даже 10.9 милиарда през 2100 година.

Въпреки позитивния тренд, статистиката демонстрира, че популацията нараства доста по-бавно на година за интервала от 2015г.-2020г.(1.1%) спрямо огромния пик сред 1965-1970г. (2.2%). Затова способстват и страните, за които се чака популацията да намалее с 1% в интервала сред 2019-2050 година В проучване на Обединените народи България е на второ място измежду 55 страни, за които се чака загуба на население.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР