Нови измервания на ледниците в Залцбург, проведени от изследователи и

...
Нови измервания на ледниците в Залцбург, проведени от изследователи и
Коментари Харесай

Изследователи алармират: Ледниците в Алпите изчезват

Нови измервания на ледниците в Залцбург, извършени от откриватели и хидролози, демонстрират тревожна наклонност за бързо размразяване на тези величествени ледени маси. Един от най-засегнатите ледници е Щубахер Зонбликес, ситуиран в алпийския регион на същото име, който годишно се подлага на рутинни инспекции. Резултатите от последните замервания удостоверяват, че ледниците още веднъж са изгубили забележителна част от своята маса и размер, осведоми уеб сайтът на Австрийската радиотелевизионна компания (ОРФ).

Бернхард Загел, откривател на ледниците към университета в Залцбург, изяснява, че при осем до девет часа слънчево греене ледникът губи към 10 сантиметра от височината си всеки ден. За да се възвърне тази загуба, ще са нужни към 10 метра свеж сняг, който последователно да се трансформира в лед. Това прави вероятността за ледниците все по-мрачна, като въпросът към този момент не е дали ще изчезнат, а какъв брой бързо ще се случи това.

Въпреки изобилните снеговалежи в планината Тауерн напролет и началото на лятото, те не съумяват да компенсират загубите, които не престават с ускоряващи се темпове. Загел акцентира, че образецът с ледника Щубахер Зонбликес е индикативен за общата наклонност на размразяване на ледниците в района.

Сравненията с предишни десетилетия са стряскащи. Преди 30 години леденото езеро на Щубахер Зонблик, което е част от масива Хое Тауерн, се намирало в начална фаза на образуване. Днес ледникът се е отдръпнал с цели 600 метра, а местата, където в миналото е имало пълен пласт лед, в този момент са оголени скали.

Бившият откривател на ледниците, Хайнц Слупецки, показа още през 1994 година, че връзката сред топенето на ледниците и парниковия резултат става все по-очевидна. Според неговите наблюдения е мъчно да се отхвърли, че световното стопляне, породено от индивида, е главната причина за тази тревожна наклонност.

Райнхард Щойрер, учител по климатична политика, също предизвестява, че промени са неизбежни. „ В продължение на десетилетия сме построили модел на живот, подчинен от огромни количества изкопаема сила, само че науката демонстрира, че този път към този момент не е резистентен “, споделя Щойрер.

През последните 25 години ледникът Щубахер Зонблик е изгубил към 45 милиона кубически метра лед, което съставлява половината от неговата маса и повърхност. Изследователите предвиждат, че след едно десетилетие този хладилник ще изчезне изцяло, в случай че сегашните трендове продължат.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР