Нови изисквания ще касаят хранителните стоки. Вече ще е описано

...
Нови изисквания ще касаят хранителните стоки. Вече ще е описано
Коментари Харесай

Ще изписват колко месо има в колбасите

Нови условия ще касаят питателните артикули. Вече ще е разказано какъв брой тъкмо месо има в саламите. Вече ще знаем, че когато купуваме кренвирши, наличието на месо в тях ще е най-малко 50%. Подобни ще се условията за наденица и други салами. В каймата, наличието на месо ще би трябвало да е най-малко 70- 80 %, оповестява NOVA.
За млечните артикули ще се запише, че се подготвят от най-малко 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има условия и за безалкохолни питиета, шоколади и други храни.
Новите правила са готови от Министерство на земеделието, а задачата им е да се избегне двойният стандарт в храните. В Италия да вземем за пример, има условие безалкохолните питиета да съдържат най-малко 12% плодов сок. Затова това там производителите го спазвали, а у нас същата напитка се предлага с 5% сок.
По-качественото нормално значи и по-скъпо. И е доста евентуално новите условия да се отразят и на цените.
Но ще се отразят ли действително и на здравето ни?
Всеки четвърти българин е с наднормено тегло. Според диетолози, една от аргументите е в некачествените храни, които консумираме. Ще се промени ли това състояние с новите условия?
Проф. Донка Байкова съобщи, че качествените храни, които са по рецептурен състав с натурални съставки, са по-скъпи.
„ Тези пълнители са единствено придаващи размер, конструкция, усет, разнообразни софтуерни овкусители, оцветители, добавки и пълнители – те са единствено натоварващи с калории, без хранителна компактност и стойност. Натоварват ни с калории и от тях имаме редица здравословни проблеми. На първо място свръхтегло и затлъстяване, висококалорични с оскъдна хранителна компактност. Това значи, че в единица калории има минимално наличие на витално значими и есенциални хранителни субстанции. Всичко това, уви, се съдържа в качествените и по-скъпи колбаси”, сподели специалистът, представен от " Дарик ".
„ Ние разчитаме от този месен артикул да получим така наречен хемово желязо, което непосредствено влиза в кръвотворенето, в производството на хемоглобин в тялото на индивида. Когато имахме национални епидемиологични изследвания, питахме децата ядат ли месо. Те отговаряха „ да, ям”, освен това съвсем всеки ден. Какво месо? Кренвирши. Когато компютърът направеше разбор на състава на кренвиршите, се оказваше, че там има минимално количество месо, а децата имаха невисок хемоглобин. Което значи, че сме създали валидизиране на тази наша находка”, описа проф. Байкова.
Въпреки това, някои от добавките в саламите са нужни, изяснява специалистът.
„ Има софтуерни добавки, без които не може да има салам. Именно Е250 натриев нитрид. Без него саламът кафенее на третия ден. Оттук нататък се борим за понижаване до софтуерен най-малко на тези добавки. Убедена съм, че ще останат единствено някои, без които не може”, съобщи тя.
Проф. Байкова изясни, че производителите създават постоянно по-некачествени артикули, тъй като доста хора могат или желаят да си купят единствено такива.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР