Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в

...
Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в
Коментари Харесай

Ако сте се запътили към Турция, е важно да знаете това

Нови условия на турските управляващи за влизане и пътешестване в страната провокираха стотици споделяния в обществените мрежи. Те се появиха първо в групите за отмора в Турция във Facebook, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул, оповестява БНР. Най-много мнения предизвика следното предписание: 

" При влизане на турска територия с автомобил, транспортното средство се записва на лидера и само той има право да го ръководи и изнесе от турска територия. Не се позволява преотстъпване или ръководство от друго лице, било то с пълномощие, даже записаният на влизане лидер да се намира в същото МПС.

При инспекция от турските контролни органи и определяне на нарушаване на горното условие, автомобилът може да бъде арестуван и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното обитаемо място, след което върнат на лидера след възнаграждение на солидна глоба… "

Хиляди консуматори питат какво значи това и то тъкмо при започване на дейния туристически сезон, а мненията във Facebook не стопират дни след публикуването на разпорежданията. Някои задават въпроса какво ще се случи, в случай че на водача му прилошее или по някаква причина различен пасажер в колата би трябвало да поеме ръководството.

Ще бъде ли арестуван автомобилът? И по какъв начин ще реагират туристическите организации, в чиито рейсове пътуват по двама водачи? Недоверието и неяснотата доведоха до подозрения за легитимността на информацията.

Изискванията за влизане с автомобил в Турция и пътешестване в страната се появиха във Facebook страницата на Генералното консулство в Истанбул в късния следобяд на 11 май. Почти стремително постът беше публикуван в другите групи, главно в тези за почивки в югоизточната ни съседка.

Само за няколко часа той събра стотици споделения и мнения от хора, на които следва пътешестване. В същото време в уеб страницата на Министерство на външните работи липсваше сходна информация. Малко по-късно постът беше " заключен ", а след това заличен от админите на една от групите с претекста, че " новината е подправена, тъй като няма публична информация ". 

Официалната информация се появи ден по-късно в уеб страницата на Министерство на външните работи в раздела за Практически препоръки за Турция. От министерството обявиха за БНР, че забавянето на обявата се дължи на изчакване на формалната грама. Писма с новите условия са получени в туристически организации, които към този момент са публикувани на техните уеб сайтове.

Българското външно министерство е подхванало действия за отправяне на публично питане към турските управляващи какво значат новите разпоредби. Отговорът се чака в идващите дни.

В Истанбул към този момент са получени 3 сигнала за задържане на регистрирани у нас леки коли, които са ръководени от лице, друго от това, на което при влизане в Турция е вписан автомобилът, макар че същото е било в колата. Има и случаи с публично упълномощени лица, споделиха от Министерство на външните работи.

Публикуваните условия имат за цел да предупредят българските жители, на които следва пътешестване в околните дни, до момента в който се получи формалното тълкувание от турските управляващи, оповестиха за БНР от Министерство на външните работи.

Твърдението, че оповестените във Facebook условия за влизане и пътешестване с автомобил в Турция са подправена вест, е НЕВЯРНО. Страницата на дипломатическото ни посланичество в Истанбул във Facebook, на която са оповестени условията към българските жители за пътешестване и престояване в Турция, е законна.

Забавянето на информацията в уеб страницата на Министерство на външните работи се дължи на изчакване на формалната дипломатическа грама.

Външното ни министерство чака отговор от турските управляващи по какъв начин да бъдат тълкувани новите разпоредби и при какви обстановки водач, друг от вписания на Граничен контролно-пропусквателен пункт, може да ръководи автомобила.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР