Нови изчисления на КНСБ сочат, че за нормалния живот на

...
Нови изчисления на КНСБ сочат, че за нормалния живот на
Коментари Харесай

Семейство с дете се нуждае от поне 2200 лв. месечно за нормален живот

Нови калкулации на КНСБ сочат, че за естествения живот на семейство с дете - месечният приход на семейството не би трябвало да пада под 2200 лв.. Толкова би било задоволително, с цел да се покрие възходящата инфлация.

Един служащ би трябвало да получава над 1200 лева на месец чисто, с цел да се покриват разноските за прехрана. Според синдиката обаче едвам 700 000 работещи имат подобен или по-висок доход. От КНСБ предизвестяват - българинът губи покупателна дарба.

" От 2009 година българинът на минимална заплата не е губил покупателна дарба - всяка последваща година въпреки и малко, въпреки и повече някой път, минималната заплата нараства с по-голям ритъм от средногодишната инфлация ", сподели Любослав Костов, шеф на ИССИ на КНСБ.

При нехранителните артикули най-голямо е нарастването за превоз, където на годишна база разноските надвишават 20%, а при горива покачването е с над 45%. Храните също нарастват - за година брашното е поскъпнало с над 18%, а олиото с съвсем 57%.



Според последно изследване на КНСБ приходите на семействата би трябвало да се усилят с 15%, с цел да се компенсира растежа в инфлацията.

Но какви са рисковете сходно нарастване да форсира инфлацията?

" Над 2/3 от Брутният вътрешен продукт на България се образува от ползване. Всяко нарастване на това ползване, разбирай прихода в тях, в действителност спомага да пораства Брутният вътрешен продукт и от там стопанската система. Да, може да има някакъв спомагателен инфлационен напън, само че той ще бъде пренебрежим на нарастването на добавената стойност и Брутният вътрешен продукт ", сподели Пламен Димитров, президент на КНСБ.

От синдиката показват, че обществените помощи са оказали позитивен резултат за намаление на равнищата на беднотия, само че че инфлацията ще продължи да пораства и в идващите месеци.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР