- Нови избори като че ли изглеждат неизбежни. Кой се

...
- Нови избори като че ли изглеждат неизбежни. Кой се
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Българите искат промяна, но не и избори до ...

- Нови избори сякаш наподобяват неизбежни. Кой се опасява от тях?

- Донякъде се опасяват „ Изправи се! Мутри вън!”, тъй като са близо да бариерата. Оживление ще има в националистическия лагер и при Васил Божков. При националистите може да има прегрупирания, може този път да влязат. Божков имаше минивълна предишния път, която може да продължи. Това е вярата и на Демократична България, въпреки че за тях 300 000 е магическо число, което се трансформира в естествена граница. Естествено, Трифонов ще се надява да усилва преднината си, дори да завоюва изборите. Истината е, че ГЕРБ не е в най-хубавата си позиция при бързи нови избори, тъй като продължава анти ГЕРБ вълната. Но пък те имат запас за готовност и за стягане.

Българска социалистическа партия също не би трябвало да бърза, тъй като може да продължи по инерция надолу. Проблемът е с част от по-малките обединения на митинга, които могат да бъдат леко изсмукани от Слави Трифонов.

- Партиите на митинга не са подготвени да ръководят дружно, лепилото анти​ ГЕРБ се разсъхна

- Ако Радев не връчи третия мандат на Българска социалистическа партия, ще си сътвори огромни главоболия

- Трифонов е като второ издание на Борисов в желанието да почисти всичко остаряло

-----------

- Г-н Симеонов, гаф или обмислен ход беше оповестеното от Слави Трифонов връщане на мандата за сформиране на кабинет, преди още да бъде връчен на Има Такъв Народ от президента?

- Това е обмислен ход. Слави е наясно, че в едни нови избори има опция да вдигне поддръжката си. Разбира се, противниците му ще настояват, че това е бягство от отговорност, самият той - че си икономисва бъдещи зависимости. Ще забележим кое ще надделее.

- Как разчитате хода със международната шампионка Стефанова, която върна мандата, казвайки единствено две фрази?

- Това е пиарски ход. Спорно е до каква степен е рационално първенец по шах да се предлага като политик ​- в политиката се желаят други качества. С този ход Слави споделя: „ Ето какъв модел ви предлагам - интелигентен и добър човек, а Борисов ви предлага сини къси панталони и жълта блуза. И на идващите избори това ще бъде изборът ви. ”Хитър, само че пиарски ход. Не е ход на хора, които желаят да ръководят, а на хора, които желаят да играят. Засега играят добре от партийна позиция. Не съм сигурен обаче до каква степен гласоподавателите на Има Такъв Народ ще са склонни да схванат ходовете.

- Българска социалистическа партия ли е най-вероятният адресат на трети мандат за сформиране на кабинет?

- Ако не връчи мандата на тях, господин Радев единствено ще си сътвори нови главоболия с поддръжката на Българска социалистическа партия, която му би трябвало. А и по какъв начин ще връчи мандат на Движение за права и свободи или на „ Изправи се! Мутри вън!”, за които са дали своят вот 150 хиляди души, до момента в който за Българска социалистическа партия са дали своят вот близо половин милион. А Демократична България май си прави сметка за нови избори.

При това в случай че президентът връчи мандат на Българска социалистическа партия, има най-малък късмет нещо да се направи, а Радев няма срещу да се сформира някакво държавно управление.

И най-важното - даваш мандат на третата партия, цялото чудене отпада

При това Корнелия Нинова Нинова мечтае за кабинет, за политическо избавление, за отсрочване на нови избори. Връчването на мандат за нея би бил необикновен късмет - една от най-тежко битите партии на изборите ще получи късмет да сформира държавно управление. Но надали вътре в Българска социалистическа партия сходен ход ще бъде свестен.

Връчването на третия мандат би трябвало да е допустимо най-скоро, с цел да не гласуваме през август.

- Оказаха ли се партиите на митинга неподготвени да ръководят?

- Оказаха се неподготвени да ръководят дружно, а партията на Слави е неподготвена да ръководи изобщо. Подготвени да ръководят са обединения като Демократична България, ненапълно „ Изправи се! Мутри Вън!” и в немалка степен Българска социалистическа партия.

Всъщност, както предишното лято, в българското общество има митинги настроения, само че има и мощен ГЕРБ. Анти​ ГЕРБ лепилото не е задоволително мощно, това се случи и на летния митинг, който се разпадна на разнообразни митинги. Не действаха дружно, а паралелно. А в този момент пристигна ред да работят дружно, да ръководят. Но не се получава -

просто не са толкоз мощни анти ГЕРБ настроенията в българското общество.

Не е това, което докара Сакскобургготски през 2001 година с близо 2 милиона гласа, нито това, което докара Борисов през 2009 година с 1.7 милиона гласа. В случая имаме Трифонов, който събра 560 000 гласа, Демократична България с към 300 000 и Изправи се! Мутри вън! със 150-160 000 гласа. Т.е. протестните партии сумарно вършат милион.

В българското общество липсват революционни настроения, тъй като стопанската система ни не е толкоз зле, колкото беше преди време.

- Промените в Изборния кодекс ще създадат ли идващите избори по-прозрачни?

- Не може изборните правила да се пипат по този начин ad hoc (специално - б.р.), който го прави, нормално си пати след това. Странно би било да одобряват само машинно гласоподаване в секции с над 300 гласоподаватели и да задължат възрастните хора, които се плашат от машините, да подават специфични заявления. Това е вграден ценз на база компютърни умения и не е положително решение за застаряващо общество, каквото е нашето.

През пролетта ги затрудни коронавирус, което костваше второто място на Българска социалистическа партия, в този момент ще ги затрудним с машините. Не мога да приема намаляването на ограничаването за броя на секциите в чужбина, тъй като това значи неизясненост по отношение на вота в Турция. Това, че би трябвало да извадим партии от изборните комисии, е малко необичайно.

Аз съм за видео наблюдението, само че не някой да върви с телефона си да снима и да се основава заблуда, че изборите не са почтени.

Българските избори на национално равнище са относително почтени.

И внушението, че изборите не са почтени, не е доста почтено

Да не приказваме за гласоподаване по пощата - по никакъв метод не може да се подсигурява, че вотът ти е персонален и скришен. С тези промени партиите евентуално си търсят моментни изгоди. Партии като Демократична България и Има Такъв Народ чакат повече гласове от чужбина и считат, че измененията ще им оказват помощ.

Повишен интерес към изборите в България в никакъв случай не е имало поради това, че процедурата е била усъвършенствана. Винаги е било, когато се появи нов огромен състезател.

- На избори през лятото можем ли да чакаме парламент, който да е повтаряне на този, или нещо по-различно?

- Може би ще настане известно облекчение при едни нови избори. Въобще не са изключени изненадващи развития. Може да се окаже, че Слави в действителност е разочаровал гласоподавателите, само че може да се окаже и противоположното.

Ако партиите на митинга реализиран резултат, по-близък до болшинството, ще е напълно друго. Но да не забравяме, че през 2009 година ГЕРБ качи с милион гласовете си за месеци сред европейските и парламентарните избори. В политиката има изненадващи приливни талази.

- Може ли разновидността " длъжностен кабинет " да подхлъзне президента?

- Той няма срещу да сформира служебно държавно управление, само че съгласно мен би предпочел постоянен кабинет, с цел да няма главоболия в предизборните месеци. Поне към този момент на президента му излизат картите за втори мандат. Българска социалистическа партия най-после го поддържа. Две от партиите, които му симпатизират - Демократична България и Има Такъв Народ, са и изненадите на тия избори. В неговите платна духа вятърът, а и влиза със съществено персонално доверие.

- Възможно ли е да влезем в серпантина от избори?

- Може, само че народът доста не желае. Три сондажа на три разнообразни организации демонстрираха възходящо отвращение за избори. На хората им се щеше да има държавно управление. Това е огромният проблем на Слави Трифонов - пробва се да изясни на народа, че едни нови избори ще доведат до по-добра обстановка.

- Кога най-накрая нашите политици ще схванат, че съдружното ръководство е неизбежно?

- Борисов е доста отговорен за това. При Трифонов следим второ издание на Борисов, който преди време пристигна с послания по какъв начин ще опустоши остарели и нови. Нищо не опустоши, само че в този момент Трифонов приказва по този начин, скъса мостовете даже с Българска социалистическа партия. Сега можеше да има пълноценно държавно управление, харесвано от българите, с поддръжката на Българска социалистическа партия, само че Трифонов направи по този начин, че и социалистическата партия да бъде отречена като опция.

- Бурно лято ли ни чака?

- В избори, в които надвива желанието за смяна, силите на смяната би трябвало да се съберат да ръководят. Нямаме време да преучредяваме страната непрекъснато.

Нито пък приказките за проверка водят до нещо значително

И Борисов говореше за проверка, само че най-сетне ревизира някакво барбекю на Доган.

Досегашното ръководство имаше голям проблем - не беше стратегическо, а за оцеляване. И вместо да бъде сменено с по-мениджърско ръководство, слушаме приказки за преучредяване на страната, които са чиста проба нов популизъм.

- Значи, този път не успяхме с смяната?

- Първо би трябвало да се посочи какво желае българинът - смяна или рестарт на цялата страна. Не съм уверен, че желае второто. Точно по тази причина няма и грамадно протестно болшинство в Народното събрание.

Визитка

Първан Симеонов е приключил Езикова гимназия „ Ромен Ролан “, публицистика и политология в СУ „ Св. Климент Охридски “. Изследовател в региона на политическите партии, докторант по политология. Изпълнителен шеф е на „ Галъп интернешънъл болкан “. Част от мрежата на Института по социология „ Иван Хаджийски “ и на клуба „ Конрад Аденауер “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР