Нови играчи онлайн се възползват от липсата на нормативна рамка

...
Нови играчи онлайн се възползват от липсата на нормативна рамка
Коментари Харесай

Доклад: Нови заплахи онлайн се опитват да повлияят на евровота

Нови играчи онлайн се възползват от неналичието на нормативна рамка в интернет, с цел да въздействат върху почналите избори за Европейски парламент, се споделя в нов отчет, който обръща внимание на популистките партии и "кибермилициите ", съобщи Агенция Франс Прес.

Преди вота, който протича от четвъртък до неделя в Европейски Съюз, Институтът за стратегически разговор (ИСД) изследва обстановката във Англия, Франция, Германия, Италия, Испания и Холандия. "Нови играчи се възползват от неналичието на нормативна рамка в интернет. Те неведнъж поддържат враждебни страни като Русия или пък американски лобита, само че също по този начин основават свои паневропейски акции ", написа в оповестения през вчерашния ден отчет. "Популистки политически партии, крайнодесни кибермилиции и религиозни групи възприемат тактики, които нормално се употребяват от страните ", споделя лондонският мозъчен концерн.

"Приписваните на Русия намеси онлайн по време на президентските избори в Съединени американски щати от 2016 година може да са въодушевили европейски играчи, които са заимствали методите на съветския президент Владимир Путин и употребяват автоматизирани подправени сметки в Туитър за по-широко разпространяване на посланията си и атакуване на съперниците си ", се споделя в отчета.

Все още обаче е мъчно да се откри дали има директна връзка с политически партии. В Испания ИСД е разкрил координирана мрежа от сметки в Туитър за разпространение на антиислямски хаштагове и увеличение на поддръжката за крайнодясната партия Вокс. Вокс обаче отхвърля да е обвързвана с тези сметки.

Във Англия стратегиите за автоматизирано публикуване (ботове) също са обвинени, че са обслужили в Туитър акцията на множеството огромни партии, само че най-вече от тях наподобява се е възползвала Партията на Брекзита.

В Полша ИСД счита, че е разкрил координирана мрежа от страници, сметки и групи във Facebook в поддръжка на националистичната партия "Конфедерация " и по-широко разпространяване на антисемитско и прокремълско наличие.

Американската Неправителствени организации "Авааз " алармира за 23 италиански страници с общо над 2,46 милиона клиенти, които разпространявали "неверни информации и наличие, целящо да провокира разделения ", по-специално за миграцията, имунизациите и антисемитизма.

В Германия крайнодясната партия "Алтернатива за Германия " е била свръхактивна в дебатите във Facebook в интервала на акцията за европейските избори.

ИСД оповестява и за проведени взаимни офанзиви против професионални медии в Германия и Франция.

Според мозъчния концерн европейските избори от 2019 година се характеризират с послания на ненавист в интернет. Идентифицирани са 365 страници, сметки и групи във Facebook, над 1350 акаунта в Туитър и над 100 клипа в ЮТюб, които съдържат послания на ненавист, дезинформация или радикални изявления.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР