Нови филми с участието на Килиън Мърфи, Кристен Стюарт, Гаел

...
Нови филми с участието на Килиън Мърфи, Кристен Стюарт, Гаел
Коментари Харесай

Световни звезди срещу сложната политика на Берлинския кинофестивал

Нови филми с присъединяване на Килиън Мърфи, Кристен Стюарт, Гаел Гарсия Бернал и Адам Сандлър ще бъдат отпред на програмата на започващия в четвъртък, 15 февруари, кино фестивал в Берлин, който може да бъде повлиян от геополитиката.


Засегнато от пандемията и миналогодишните стачки в Холивуд, интернационалното кино се радва на мощен напредък и изпраща някои от водещите си звезди в немската столица за 11 дни министър председатели и празненства.

Но войната в Газа, културните репресии в Иран и все по-силната последна десница в Германия рискуват да скапват фестивалната атмосфера на 74-ото годишно събитие, известно като Берлинале, първото огромно кино събитие в Европа за годината.

" В предишното фестивалът е разрешавал световната политика да бъде във фокуса на вниманието - да вземем за пример предходната година с войната в Украйна ", съобщи пред Агенция Франс Прес ръководителят на европейското бюро на The Hollywood Reporter Скот Роксбъро.

" Тази година Газа е тематика на уличните демонстрации в Берлин и може да бъде извънредно поляризираща ", като от режисьорите се желае да заявят позицията си във връзка с войната и се чакат митинги под прожекторите на Берлинале.

Той означи, че дребен брой режисьори са отдръпнали филмите си преди събитието в символ на митинг против поддръжката на немското държавно управление за Израел.

Въпреки това Берлинале избегна различен настоящ въпрос, който евентуално щеше да провокира демонстрации, като анулира поканата за откриването на пет представители на възраждащата се крайнодясна партия " Алтернатива за Германия " след проливен дъжд от рецензии.

Напускащата директорска двойка на фестивала, Мариет Рисенбек и Карло Чатриан, съобщи, че формалните лица " не са добре пристигнали на Берлинале " в символ на позиция против " антисемитизма, антимюсюлманското неодобрение (и) речта на омразата ".

Фентъзи и научна фантастика

Междувременно събитието, което от дълго време пази иранските режисьори, прикани Техеран да разреши на двама режисьори, за които се оповестява, че са получили възбрана за пътешестване, да участват.

Мариам Могаддам и Бехташ Санаиха трябваше да показват новия си филм " Моята обичана торта ", отдаден на рестриктивните мерки, наложени на иранските дами, измежду 20-те кино лентата в състезанието.

Мърфи, който е номиниран за " Оскар " за най-хубав артист за ролята си в " Опенхаймер ", ще открие фестивала с драмата " Малки неща като тези " за систематичното малтретиране на " пропаднали " дами в ирландски перални, ръководени от Католическата черква.

Ирландската звезда се събира за кино лентата с белгийския режисьор Тим Милантс, който режисираше хитовия сериал " Peaky Blinders ".

Стюарт, който оглавяваше миналогодишното жури на Берлинале, ще покаже " Love Lies Bleeding " за насилствената връзка сред шеф на фитнес зала и бисексуален културист.

Тазгодишното издание на фестивала може да се похвали със мощен състав от фентъзи и научнофантастични филми и ново кино от Африка.

Сандлър ще показа най-новия си филм от Netflix " Космически човек " за уединен астронавт, отчужден от брачната половинка си, изиграна от Кери Мълиган.

Мексиканецът Гарсия Бернал се появява в " Друг край ", който планува технология, позволяваща на опечалените да се свържат още веднъж с мъртвите. В основните функции са носителките на премията за най-хубава актриса от Кан Ренате Рейнсве ( " Най-лошият човек на света " ) и Беренис Бежо ( " Артистът " ).

Любимецът на френските артхаус среди Бруно Дюмон ще показа " Империята ", разгласен за подигравка на " Междузвездни войни ".

Тежък спор за реституцията

Мавританският режисьор Абдерахман Сисако, който завоюва френския " Сезар " за кино лентата си " Тимбукту " от 2014 година, се завръща с " Черен чай " - историята на жена от Кот д " Ивоар, която се влюбва в търговец на експортни артикули в Китай.

Френско-сенегалският режисьор Мати Диоп (хитът на Netflix " Атлантида " ) ще покаже " Дахомей " - документален филм за връщането на културни артефакти в Западна Африка от Европа, а " Празният гроб " също ще засегне разгорещения спор за реституцията.

Миналата година " Златната мечка " на Берлинале отиде при " На адаманта " - френски документален филм за плаващ дневен център за психологично заболели.

Тази година кенийско-мексиканската актриса Нионго ще бъде първият негър ръководител на журито на фестивала.

А Мартин Скорсезе, номиниран за рекорден десети път за " Оскар " за най-хубав режисьор за " Убийците на цветна луна ", ще дойде в Берлин, с цел да получи почетна " Златна мечка " за изцяло творчество. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР