Нови две станции в столичния жк Люлин“ ще качат още

...
Нови две станции в столичния жк Люлин“ ще качат още
Коментари Харесай

Фандъкова: Още 32 хил. пътници ще пътуват с метрото с нови две станции в „Люлин“

Нови две станции в столичния жк „ Люлин “ ще качат още 32 хиляди пасажери на метрото. То ще минава под бул. „ Царица Йоанна “. Едната станция ще е на границата сред втори и трети микрорайон в „ Люлин “, а другата ще е при свръзката на метрото с Околовръстното. „ Днес беше утвърден и проектът за уголемение на метрото до Околовръстния път. С тези 2 км ново метро ще могат да се обслужват още 32 хиляди пасажера на ден “, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

1/3 от разширението на метрото през „ Подуяне “ е към този момент построена. Изграждането на тези 3 км върви в период и би трябвало да приключи в края на 2025 година

За 15 години построихме 80% от настоящото сега метро и продължаваме, напомни Фандъкова.

„ През тази година би трябвало да стартираме и създаване на 6 км през регион „ Слатина “. Очаквам правосъдните обжалвания на проекта и капиталовия заем от Европейската капиталова банка да приключат в най-кратки периоди, с цел да стартираме и този сектор, за който осигурихме средства макар изключването му от проекта за възобновяване и резистентност “, сподели още тя.

През тази година ще стартира и строителство на още една интермодална метростанция, която ще обслужва към 12 хиляди пасажера от „ Обеля “ и „ Модерно предградие “.

Подготвя се и трасето през кв. „ Витоша “ до Студентски град от 4 км и сектора от Бизнеспарка до Околовръстния път – 2 км.

„ Очаквам задължението за разширението на метрото да бъде доказан от всички претенденти за кмет през есента, а по-късно бъдещият кмет ще има опция да приключи 9 км метро в градеж и да стартира построяването на още 6 км метромрежа. Една задачите на ръководството ми беше да утвърдя метрото като стратегически приоритет за София и това към този момент е неоспорим факт “, сподели още тя.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР