Нови доказателства за водната криза в Перник и района представи

...
Нови доказателства за водната криза в Перник и района представи
Коментари Харесай

Разпити и показания: Ето как е бил източен язовир "Студена"

Нови доказателства за водната рецесия в Перник и региона показа Спецпрокуратурата. От разпитите на двама зам.-министри и един шеф на отдел излиза наяве, че министърът на околната среда и водите Нено Димов е бил постоянно осведомен за настоящото положение на размера на язовир “Студена”, само че е траял да разписва поръчки за вода на “Топлофикация Перник” и “Стомана индъстри” в претенции от тях размер, което е довело до водната рецесия, написа "Труд ".

Само за 2019 година двете сдруженията са употребявали 1 346 000 куб. м. вода.

Според показанията на зам.-министър Красимир Живков, графиците и разрешителните за прилагане на воден запас от комплексните значими язовири се утвърждавани само от министъра. Това е удостоверила при разпита си и зам.-министър Атанаска Николова.

Нено Димов е издал три разрешителни за “Студена” – за питейно битови потребности и за промишлени потребности на “Топлофикация Перник” и “Стомана индъстри”. Операторът на язовира “ВиК Перник” е представял ежедневни информации за положението на язовира, от които се вижда, по какъв начин размерът му понижава.

През 2018 и 2019 година са постъпвали по е-поща до министъра и независими поръчки от “Топлофикация Перник” за 80 хиляди куб. м вода всеки месец. Тези поръчки не са минавали през регистратурата на Министерство на околната среда и водите и не са и не са завеждани в деловодството, а са отивали непосредствено в дирекция “Управление на водите”, където се изготвя месечният график за прилагане на язовира.

Зам.-министър Атанаска Николова показва при разпита, че не є е известно Димов да не е утвърждавал или да е прибирал за преправка месечен график на комплексните и значими язовири, като е провеждал срещи с специалисти от Дирекция “Управление на водите” без отрасловия зам.-министър, въпреки точно той да се е очаквало да подписва измененията по графиците.

На 7 ноември м. година, едвам когато положението на равнището на водата в “Студена” става сериозно, са били понижени подаваните за промишлени потребности количества, а на 19 ноември е спряно водоподаването към “Топлофикация Перник” и “Стомана”. В Министерство на околната среда и водите е било получено писмо от синдикатите “Защита”, Структурни фондове “Металици” КНСБ и НФ “Металургия” към КТ “Подкрепа”, които са заплашили, че в случай че не бъде отпусната 20 000 куб. м. вода на “Стомана”, то хиляди перничани ще стачкуват пред Министерски съвет.

От разпита на Мая Дряновска, шеф отдел “Управление на риска от наводнения” при Дирекция “Управление на водите” се разкрива още един абсурден факт. При инспекция на 29 ноември м. година е станало ясно, че е било демонтирано водомерното устройство, което регистрира какъв брой вода излиза от язовир “Студена” и за това не е била осведомена Басейновата дирекция, която е контролният орган за разхода на вода.

Служител на “ВиК Перник” обяснил, че водомерът е бил взет чартърен и наемателят си го е прибрал, само че никой не знаел по кое време е станало това. На същата дата е тестван и извор “Врелото”, където е станало ясно, че посредством помпена станция “Крапец” е отклонявана вода към Радомир, вместо част от притока да постъпва в язовир “Студена”, което е позволено единствено при пораждане на спешна обстановка.

Било е планувано, че при сюжет за доста суха година през месец декември ще приключи с размер от 3,7 млн. куб. м. “Студена” е годишен изравнител и с доста дребен размер вода, заради което смятам, че водният запас на този язовир не следва да се дава за други потребности, с изключение на за питейно-битови”, твърди Дряновска.

Тя споделя и че є се обадил мъж, представящ се за изпълнителния шеф на “Стомана индъстри” и споделил, че министър Нено Димов му споделил персонално да є се звънне. Искането му било да се отпусне вода за промишлени потребности на предприятието през януари и февруари 2020 година, защото различният им източник може да замръзне, само че тя отказала.

На 16 януари 2020 година Апелативният профилиран углавен съд удостовери избраната от първата правосъдна инстанция най-тежка мярка за неотклонение “Задържане под стража” на Нено Димов.

Специализираната прокуратура продължава детайлната инспекция на активността на всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към ръководството и използването на вода от язовир “Студена”.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР