Нови COVID заповеди влизат в сила от 1 декември –

...
Нови COVID заповеди влизат в сила от 1 декември –
Коментари Харесай

Нови COVID заповеди влизат в сила от 1 декември

Нови Коронавирус заповеди влизат в действие от 1 декември – повода удължаването на епидемиологичната конюнктура в страната от началото на идващия месец до 31 март. Промените са свързани главно с връщането на децата в клас. Целта – провеждането на пълноценна образователна активност.



Здравният министър Стойчо Кацаров уточни, че се позволява опция за извънкласно и дуално образование, което сега е лимитирано – към този момент ще може да се прави отвън рамките на учебното заведение.

„ Условието за съществуване на документ и безвредна среда – не се трансформира. Децата, които имат спомагателни действия, не е нужно да се тестват наново “, добави Кацаров.

Досега на МОН са обезпечени 1 млн. броя щадящи проби, следва през днешния ден да бъдат снабдени с още толкоз, като има оповестена социална поръчка за още 2,5 млн. теста.

Според Министерство на здравеопазването тези бройки ще стигнат, с цел да се върнат в клас всички възпитаници до края на календарната година. Кацаров посочи, че зависи от просветителното министерство по кое време ще бъде издадена заповедта за връщането на учениците от 5. до 12. клас в присъствено образование.

Другите промени засягат граничния надзор – от 1 декември хората без зелен документ, влизащи у нас, ще се освобождават от карантина с тест, изработен след 72 ч. от идването им на наша територия, а не до 24 ч., както беше до момента.

Предвид новия вид на COVID-19 от Южна Африка, Кацаров съобщи, че са взети ограничения – неразрешено е да се влиза у нас на пътуващите от там. Относно българските жители, идващи от ЮАР – ще се слагат под наложителна карантина, а след приключването ѝ ще бъде наложително тестван.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР