Нови археологически проучвания доказаха, че през IV век преди Христа

...
Нови археологически проучвания доказаха, че през IV век преди Христа
Коментари Харесай

Нови археологически проучвания пренаписват историята на Античния Филипопол

Нови археологически изследвания потвърдиха, че през IV век преди Христа животът в Пловдив не е бил заключен единствено на Трихълмието, а се е разпростирал и в низината. При разкопки на Източната врата на Филипопол са разкрити елинистически културни пластове, които пренаписват историята на античния град.

Източната врата на Античния Филипопол се изследва от 40 години, само че последните археологически разкопки в западния бранш сервираха изненада на откривателите.
Мая Мартинова, археолог: Доказа се изрично, че елинистическият град се развива освен горе на Трихълмието, а и долу в низината, източно от хълма Небет тепе, което е огромен принос.
Източната врата е най-известната от трите входно-изходни точки на Античния Филипопол, през която се е осъществявала връзката с Византион. Тя е построена през II век като мраморна триумфална арка в чест на визитата на император Адриан в града. По-късно от двете ѝ страни са издигнати бойни кули, които да я пазят при офанзиви. Портата е с един централен отвор за транспортни средства и два по-малки, предопределени за пешеходци. От нея потегля една от най-красивите открити досега антични улици в града, с широчина над 13 метра и с колонади и пространства от двете страни.
Мая Мартинова, археолог: Тя е съоръжена с тротоари за пешеходци и по повърхността на улицата има непокътнати коловози от транспортните средства, които са прекосявали от горната страна - толкоз натоварена е била тази улица.
Източната врата е един от най-посещаваните туристически обекти в Пловдив, ситуиран в подстъпите към Стария град. За нея има направен абстрактен план за консервация, реституция и експониране, а за реализирането му ще се кандидатства за финансиране по европейските стратегии.

Предвижда се мястото да бъде оградено, а колоните да бъдат вдигнати в достоверния си тип както са изглеждали през Античността. Общината към този момент е закупила прилежащата къща, в която ще бъде ситуиран туристически център.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР