Нови 254 случая на Делта варианта на COVID-19 са били

...
Нови 254 случая на Делта варианта на COVID-19 са били
Коментари Харесай

Рекорден брой случаи на Делта варианта. Три области са на прага на червената зона

Нови 254 случая на " Делта " разновидността на COVID-19 са били открити в страната, оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/.

В интервала 2 юли - 8 август 2021 година в НЦЗПБ са били оценени 262 клинични проби от пациенти с COVID-19. От тях 254 са били " Делта ", а 6 - на " Алфа " вид. Останалите два случая са на други разновидности. Клиничните проби са били изпратени от 49 разнообразни лечебни заведения от 21 области на страната.

Най-много проби с " Делта " вид са били открити в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Пазарджик и Благоевград. Към 22 август 170 от тези заболели са били оставени на домашно лекуване, 33 са били приети в болница, 44 са били излекувани, а 7 са умряли, излиза наяве от справката на НЦЗПБ. 

" На прага на " алената зона " са Пловдив, София и Варна. За областите, които се намират в " алената зона " ограниченията ще се взимат на районно равнище. Когато пристигна моментът да се наложат ограничения и на национално равнище, това ще стане ", заяви служебният зам.-министър на опазването на здравето Александър Златанов.  

" Пандемията набира скорост. Разпространява се освен в морските ни градове. Очакваме да тръгне и в страната, тъй като летовниците се прибират.
Нека се възползваме от това да имунизираме по-голяма част от популацията. Това е едно от оръжията, които можем да използваме, с цел да върнем естествения си живот. Второто са ограниченията ", изясни още Златанов.

Обмисля се по време на четвъртата вълна в незабавните центрове да има така наречен " чисти коли за спешна помощ ", които да обслужват единствено сигнали за пациенти, които са с COVID-19. Дали това ще стане обаче ще вземат решение шефовете на незабавните центрове. 

" Натискът е забележим, тъй като към този момент имаме над 2800 настанени в лечебни заведения, надлежно се покачва броят и в интензивните структури. Тревожи ни, взимаме ограничения. Във всички градове, където това е допустимо, да стартират да действат така наречен COVID-зони, медицински центрове или диагностично-консултативни центрове, където ще може да се диагностицират, надлежно правят проучвания, да се лекуват амбулаторно хора, които имат потребност ", посочи зам.-министърът на опазването на здравето. 

По думите му, доболничната помощ би трябвало да се поддържа и да се заложи повече на нея като профилактика, предварителна защита и лекуване, в случаите, в които е допустимо.

" С откриването на тези COVID-зони ще се подкрепи и незабавната помощ. В тях ще работят доктор и здравна сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Прегледите ще бъдат безвъзмездни, като направление от персоналния доктор няма да е належащо. По този метод ще бъдат поети част от неотложните случаи ", уточни Златанов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР